Roissy flygplats utanför Paris. Foto: Christophe Petit Tesson/TT

Franska flygledare strejkar – SAS ställer in flyg

Uppdaterad
Publicerad

SAS har avbokat flera avgångar till Frankrike inför franska flygledares strejk som inleds på fredag morgon. Inom Frankrike kan så många som vartannat flyg komma att ställas in, rapporterar tidningen Le Parisien.

Efter en turbulent sommar i stora delar av den europeiska luftfartsindustrin går franska flygledare ut i strejk under fredagen. Konflikten handlar bland annat om att lönerna behöver justeras på grund av ”rekordinflationen”, meddelar fackförbundet SNCTA.

”Samtliga av landets fem flygledningscentraler kommer att ha endast minimal bemanning”, skriver den europeiska flygfartsorganisationen Eurocontrol till SVT – även flygledare på de individuella flygplatserna medverkar i strejken.

Inställda flyg

Antalet resor till och från franskt luftrum halveras under fredagen – sammanlagt har cirka 1 000 flyg ställts in, enligt en talesperson för det franska luftfartsverket DGAC som citeras i Le Parisien.

För SAS del innebär de att bolaget dragit in två flyg från Arlanda – ena till Paris, andra till Nice – och därmed även returresan som påverkar de som är på väg tillbaka till Stockholm. Även ett flyg från Köpenhamn till Paris och återresan har ställts in.

– Vi har meddelat och ombokat passagerarna, säger SAS presschef Tonje Sund till SVT:

– De flyg som kommer att avgå är därmed fullbokade.

”Passagerare bör ta kontakt med sina flygbolag för att ta reda på hur deras situation ser ut,” enligt Eurocontrol.

Ett tusental flyg ställs in

De flyg som passerar över Frankrike – exempelvis Stockholm till Madrid – behöver inte ta omvägar.

– Som det ser ut nu påverkas inte överflygningar, säger Tonje Sund.

Runt 70 miljoner resenärer flög till, från eller via Frankrike förra året, enligt europeiska statistikbyrån Eurostat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.