• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Abdulmonam Eassa, Ludovic Marin/AFP

Emmanuel Macron kallar till krismöte

Uppdaterad
Publicerad

Frankrikes president Emmanuel Macron möttes av övergivna barrikader och utbrända bilar när han besökte gatorna i Paris efter lördagens våldsamma protester.

Macron har kallat till ett krismöte

Det blev ett mörkt facit efter lördagens demonstrationer på och omkring paradgatan Champs-Élysées i Paris. Bilar och byggnader stacks i brand, poliser fick stenar kastade mot sig, över 260 personer skadades och över 400 greps.

Protesterna krävde även ett dödsoffer under natten, då en bilförare omkom i en olycka vid en vägspärr uppsatt av Gula västarna, som demonstranterna kallar sig, i närheten av Arles, rapporterar nyhetsbyråer. Sedan tidigare har två personer dött i samband med protesterna.

Gula västarna protesterar i Frankrike

Accepterar inte våld

Efter hemkomsten från G20-mötet i Argentina inspekterade president Macron under stort säkerhetspådrag förödelsen kring Triumfbågen, och talade med polis och brandmän.

Senare under söndagen satte sig Macron i krismöte med premiärministern, inrikesministern samt med den högsta polisledningen.

Enligt uppgift från en anonym källa vid presidentstaden förekom ingen diskussion om att införa ett undantagstillstånd i huvudstaden under mötet, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Däremot talade man om att stärka säkerhetsstyrkorna inför eventuella framtida protester.

– Jag kommer aldrig att acceptera våld. Inget mål rättfärdigar att myndigheter attackeras, affärer plundras, förbipasserande samt journalister botas och Triumfbågen attackeras, sade Macron inför mötet.

Polisfacket hade krävt att man vid mötet skulle diskutera möjligheten att utropa undantagstillstånd. Men enligt uppgift från en anonym källa vid presidentstaben så ska det inte ha hänt, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Enligt källan ska de däremot ha diskuterat hur säkerhetsstyrkorna kan anpassas för att tackla eventuella kommande protester.

”Studerar alla åtgärder”

Regeringen har samlats på söndagsmorgonen, och premiärministern Édouard Philippe har ställt in en resa till Polen under söndagen och måndagen för att delta i klimattoppmötet i Katowice.

– Vi studerar alla åtgärder som gör det möjligt för oss att garantera säkerheten, sa inrikesminister Christophe Castaner i en intervju med BFMTV.

Sammanlagt omkring 75 000 personer gick ut på gatorna i flera franska städer under lördagens protester, som ägde rum för tredje helgen i rad. Vid det första tillfället, 17 november, rörde det sig om över 280 000 personer, medan drygt 100 000 protesterade förra helgen.

Gula västarna (Gilets jaunes)

Gula västarna är ett löst sammansatt initiativ som ursprungligen bildades i protest mot höjda bensin- och dieselpriser. Protesterna har sedan vuxit till att omfatta ett mer allmänt missnöje mot den franske presidenten Emmanuel Macron och hans politik.

Tre lördagar i rad har tiotusentals demonstranter intagit gatorna i Paris och andra franska städer som Lille och Marseille. Stundtals har protesterna gått våldsamt till och lett till vandalisering. Under helgens demonstrationer blev Triumfbågen nedklottrad, och lyxbutiker längs Champs-Élysées fick sina fönsterrutor krossade. Fler än hundra personer skadades, däribland 17 poliser, enligt polismyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gula västarna protesterar i Frankrike

Mer i ämnet