En delad bild som visar två scener. Den vänstra sidan visar en person som talar vid ett podium i en parlamentarisk miljö med utsmyckad vägg i bakgrunden. Den högra sidan visar en person framför byggnaden som är belyst med färgglad belysning under natten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s Europakorrespondent Ulrika Bergsten rapporterar från det senaste beskedet den franska regeringens politiska kris. Foto: Reuters/SVT

Franska regeringen faller – för första gången på över 60 år

Uppdaterad
Publicerad

Den franska regeringen faller.

Det är det senaste beskedet från landets politiska kris, efter att misstroendeomröstningen mot premiärminister Michel Barnier gick igenom.

– Tipset är väl att Macron nu utser en mitten-vänster-kandidat för att om möjligt förhandla med den gruppen, säger SVT:s Europakorrespondent Ulrika Bergsten.

Frankrikes premiärminister Michel Barnier tvingas avgå.

På onsdagskvällen föll regeringen i en misstroendeomröstning, som skett på initiativ av Marine Le Pens ytterhögerparti Nationell samling och vänsterpartiet Det okuvliga Frankrike.

Det är första gången det sker sedan 1962, och betyder också att den kortaste mandatperioden hittills för en fransk regering, är över.

Bakgrunden är att premiärminister Barnier i måndags tvingade igenom budgeten för socialförsäkringar utan stöd i parlamentet. Det genom att åberopa en undantagsregel.

– Ekonomin är så dålig, statens budget i så stort underskott, att man var tvungna att trycka igenom en budget med besparingar för att leva upp till EU:s stabilitetspaktsregler, säger SVT:s Europakorrespondent Ulrika Bergsten i Aktuellt.

Kan inte utlysa nyval förrän i sommar

Före misstroendeomröstningen anklagade Barniers politiska motståndare regeringen för att vara arrogant, och inte lyssna på folkets ekonomiska svårigheter. Barnier själv menade att beslutet om budgeten var nödvändigt, säger Ulrika Bergsten.

Hon beskriver läget som ”oerhört dramatiskt” och ett helt nytt läge i fransk politik.

Nu måste president Macron utse en ny premiärminister. Men läget i parlamentet ser fortsatt låst ut, med tre politiska grupper där ingen har egen majoritet. Ett nyval är inte möjligt förrän nästa sommar, eftersom det enligt fransk lag inte är tillåtet att upplösa parlamentet mer än en gång på ett år.

”Marine Le Pen har en maktposition”

Emmanuel Macrons utlysta nyval i somras ledde till att inget av blocken fick majoritet. Michel Barnier från högerpartiet Republikanerna valdes sedan till premiärminister av Macron, som meddelat att han vill sitta kvar som president mandatperioden ut.

Att fälla regeringen kan ses som ett tillfälle för Le Pen att sätta press på Macron att avgå som president och försöka få igång en process för ett nytt presidentval i Frankrike, enligt vissa bedömare.

– Marine Le Pen har i och med det här fått en maktposition och styr egentligen över om premiärministern kan sitta kvar. Hon har ställt en rad krav på premiärministern om den här budgeten, säger frilansjournalisten August Håkansson till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.