Fredrick Federley (C). Foto: Bertil Ericson/TT

Fredrick Federley (C) vill ge Storbritannien mer tid till brexit

Uppdaterad
Publicerad

Enligt brittiska medier kommer premiärminister Theresa May förlora kvällens brexitomröstning. Nu lobbar EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C) för att ge Storbritannien mer tid att lösa den gordiska knuten brexit.

– En situation där vi står utan avtal är en katastrof för Storbritannien, säger han.

På tisdagskvällen inleds den process som ska avgöra om det brittiska parlamentet godkänner premiärminister Theresa Mays framförhandlade avtal med EU – ett avtal som ska ta Storbritannien ut ur unionen.

Theresa May har haft en brant uppförsbacke och enligt brittiska medier kommer hennes avtal att falla om inget oväntat händer. Det är anledningen till att den svenske EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C) lobbar för att Storbritannien ska få mer tid på sig att lösa frågan.

Brexit

– I händelse av att de behöver mer tid för att lösa situationen bör vi inte motsätta oss det. En situation där vi står utan avtal är en katastrof för Storbritannien och ett problem för EU, säger han till SVT Nyheter.

Vilka har du med dig?

– Det pågår diskussioner dagarna i ända kring möjliga scenarion och hur vi ska hantera det.

EU-parlamentarikern Anna Hedh (S) säger att hon troligtvis skulle stötta ett förslag om att ge Storbritannien mer tid.

– Jag tycker att alla ansträngningar som syftar till att motverka ett ”no deal-scenario” är bra, säger hon.

Vill ha en snygg skilsmässa

Enligt Fredrick Federley har ALDE (den liberala gruppen i EU-parlamentet där Centerpartiet ingår, reds anm.) ännu inte enats i frågan.

– Än så länge är det bara några få i gruppen som har hunnit vara med i de här diskussionerna men ALDE har ju inte velat att Storbritannien ska lämna överhuvud taget. Och lämnar man vill man att det ska vara en snygg skilsmässa som gör så lite skada som möjligt.

Är det verkligen rätt att ge Storbritannien mer tid givet att de brittiska politikerna är så splittrade i frågan?

– Det är en väldigt bra fråga. I brittisk media pratar man om att det här är en stupsituation, det vill säga att man går över kanten och så faller man. Men man ska komma ihåg att det är britterna som har valt det här datumet medan vi har försökt sakta ner tempot.

– Det finns möjlighet att begära mer tid men ännu har man inte gjort det.

När Anna Hedh får frågan om mer tid verkligen kan hjälpa britterna svarar hon:

– Det är klart att ett status quo inte gynnar någon men min förhoppning är att mer tid skulle få brexitörerna att inse att ingen tjänar på att Storbritannien lämnar.

Kan ta tio år att lämna EU

Det har gått snart två år sedan folkomröstningen, hur mycket tid behöver britterna för att lösa det här?

– Löst som i att de är ute ur unionen kommer ta minst tio år till. Det vi diskuterar nu är ju planen för hur det ska gå till och det har man inte klarat på två år.

Enligt Fredrick Federley antyder brexitkaoset att det faktiskt inte ens är möjligt att lämna ett samarbete som EU i dagens globaliserade och djupintegrerade värld.

– Britterna tänkte att det bara är att sluta betala medlemsavgiften och sen är allt klart. Sedan upptäckte de att det är 40 år av tusentals olika regleringar som slutar gälla samma dag som de lämnar. Då blev det helt plötsligt väldigt jobbigt. Man har inte kapacitet för det och man har exempelvis inte medicinförsörjning, säger han och fortsätter:

– Storbritannien producerar inte en droppe insulin men de har en miljon diabetiker.

Även Anna Hedh varnar för en hård brexit där Storbritannien lämnar utan avtal, något som bland annat skulle innebära ökade priser på mat och medicin i landet.

– Det innebär ett stupscenario och då kan vi se fram emot ett kaosartat scenario som riskerar att få oerhört negativa konsekvenser, säger hon och fortsätter:

– Självklart kan vi EU-parlamentariker inte ingripa i brittisk inhemsk politik men mitt önskemål vore att brexit drogs tillbaka helt, och om inte det sker, att utträdet blir så ordnat som möjligt. I synnerhet för alla miljontals medborgare och deras rättigheter.

”Alltid lite oroligt”

Hur är stämningen i Bryssel inför kvällens omröstning?

– Jag tror att de flesta kommer följa det här live via brittiska medier, säger Fredrick Federley.

Är folk oroliga?

– Jag tycker att det alltid är lite oroligt. Vi får hoppas att det blir en sansad process.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brexit

Mer i ämnet