Experten om fredsutsikterna i Ukraina: Kina kan spela en avgörande roll

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands krig i Ukraina är inne på sin tionde månad och flera västländer uppmanar till fredssamtal. Men att sätta sig ner vid förhandlingsbordet ligger långt fram i tiden, tror fredsforskaren Isak Svensson som pekar på att Kina kan ha en avgörande roll.

– Om Kina går från det som man själv beskriver som neutralitet till att börja pressa Ryssland att avsluta konflikten – då tror jag att det kan bli en stor förändring, säger han till SVT Nyheter.

Enligt Isak Svensson, professor vid institutionen för freds- och konfliktforskning på Uppsala universitet, kan länder som har ett inflytande på Ryssland påverka krigets framtid. Han nämner Kina och Saudiarabien som exempel.

– När de upplever att konflikten kostar för mycket kan de börja sätta press på Ryssland att ändra strategi och gå till förhandlingsbordet, säger han.

Kriget i Ukraina

Redan 2014, samma år som Ryssland annekterade Krimhalvön, tecknade Ryssland och Kina ett 30 år långt avtal om gasleveranser. Detta bidrog till att Ryssland minskade sitt beroende av Europa som varit den största importören av rysk gas. Samtidigt växte beroendet av Kina.

Inga förhandlingar i närtid

Ryska och ukrainska delegationer har tidigare suttit i fredssamtal, senast i Turkiet i slutet av mars. Men några nya förhandlingar tror Isak Svensson inte kommer ske i närtid.

– Det beror framförallt på att Ryssland inte upplever att konflikten kostar dem tillräckligt mycket än.

Att Ukraina inte vill mötas vid förhandlingsbordet har att göra med att de har medvind i kriget just nu. Samtidigt ser de risken att Ryssland skulle utnyttja en fredsförhandling, eller vapenvila, som ett tillfälle att bygga upp sin militära styrka, menar han.

Krävs en ”ömsesidigt smärtsam låsning”

Utöver påtryckningar mot Ryssland handlar det också om att båda parterna, vid samma tillfälle, måste uppleva att konflikten har nått en gräns där ingendera kommer göra några framsteg. Inom forskningen kallas det för en ”ömsesidigt smärtsam låsning”, berättar Isak Svensson.

– Då finns det incitament att försöka hitta en förhandlingslösning.

Ove Bring, folkrättsexpert och professor emeritus i internationell rätt, tror att ett gemensamt beslut om vapenvila är mer realistiskt än fredssamtal.

– Båda parter behöver andas ut efter att ha varit i strid så länge, säger han.

Ingen fred med Putin

När det kommer till möjligheten för fred krävs det att båda parterna kompromissar – Ryssland måste respektera det ukrainska territoriet och Ukraina måste kunna lita på motpartens löften. Ove Bring tror inte att Ukraina har den tilltron, så länge Putin sitter vid makten.

– Man tror inte på ett ryskt löfte. Det har ett bäst-före-datum, precis som ett mjölkpaket. De kan lita på Ryssland en period, men inte i evig tid.

Så ingen fred så länge Putin har makten?

– Man kan dra den slutsatsen. Så länge han är kvar vid makten lever Ukraina farligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet