• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kalix och Grytnäs i Kalix kommun, Norrbottens län. Det brinner i ett sågverk nära Kalix med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Förberedelser inför presidentvalet i Colombia. Foto: TT

”Fredsprocessen i stort kommer absolut att överleva”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är ett av de länder som ger mest ekonomiskt stöd till fredsprocessen i Colombia och dagens presidentval följs därför noga på ambassaden i Bogotá. Sveriges ambassadör Tommy Strömberg menar att fredsavtalet nu står inför en rad svåra utmaningar.

Valet står mellan högerkandidaten Iván Duque och vänsterpolitikern Gustavo Petro. Duque är favorit till segern och han är en del av en politisk rörelse som varit mycket kritisk mot fredsavtalet som de menar är alltför generöst gentemot Farc.

En allierad till Duque sade tidigare i år att fredsavtalet borde slås i spillror. Men Duque själv har under valkampanjen moderat sitt budskap.

Sveriges ambassadör Tommy Strömberg tror att vi kommer att få se justeringar av fredsavtalet, oavsett vem som vinner.

– Det kommer att vara en lång process och det kommer säkert att ske förändringar, säger han.

Sveriges ambassadör Tommy Strömberg ser stora utmaningar för freden i Colombia oavsett utgången i dagens presidentval, men tror samtidigt inte att det blir krig igen. Foto: Sebastián Rocha

Oro för fredsprocessen

I februari i år skrev den svenska ambassadören ett brev tillsammans med Norges och Schweiz ambassadörer. Det är de tre länder som ger mest bistånd till fredsprocessen i Colombia och ambassadörerna uttryckte oro över hur pengarna används.

Från Farc:s sida har det kommit kritik mot att implementeringen av fredsavtalet går för långsamt och att regeringen inte uppfyllt sina åtaganden.

Sverige har nyligen gått in med ekonomiskt bistånd till ett projekt där 350 före detta gerillasoldater odlar majs. Det är ett led i målsättningen att få Farc-medlemmarna att stanna i fredsprocessen.

– Det handlar i grund och botten om att se till att fattiga människor på landsbygden får en annan vardag. Att de får tillgång till hälsa, sjukvård och utbildning. Och möjlighet till ett vanligt jobb som kan försörja familjen.

Våld är ett fortsatt problem

Samtidigt finns det en växande oro för att våld mot avmobiliserade Farc-medlemmar ska äventyra fortsättningen på fredsprocessen.

– Det gäller att säkra att inte fler utsätts för attentat, mord och hot. Och att fortsätta med återintegreringen. Att fler kommer i arbete, säger Sveriges ambassadör.

Trots alla utmaningar som fredsprocessen står inför så är Tommy Strömberg optimistisk inför framtiden.

– Fredsprocessen i stort kommer absolut att överleva. Det finns egentligen ingen möjlighet att gå tillbaka. Vad skulle alternativet vara? Att börja kriga igen?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.