Under fyra dagar, med start idag, firas drottning Elizabeth II:s 70 år på den brittiska tronen. Foto: AP Photo / Alberto Pezzali / TT

Fyra dagars firande av drottning Elizabeth inleds

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleds det fyra dagar långa firandet av drottning Elizabeth II:s 70 år på den brittiska tronen. Ett firande som innehåller såväl pampiga militärparader som tusentals gatufester och picknickar till monarkens ära runt om i Storbritannien.

Ingen annan brittisk monark har regerat lika länge som Elizabeth II. Under sin 96-åriga levnad har drottningen klarat såväl världskrig som sina närståendes minst sagt turbulenta privatliv – något som via landets tabloidpress blivit skvaller världen över.

I helgen kommer drottningen att hyllas med pampiga parader, flyguppvisningar och ceremonier – och många britter kommer också att följa firandet framför tv:n eller på den mängd gatufester som anordnas runt om i landet.

SVT Nyheter direktsände inledningen av firandet, i spelaren ovan kan du se sändningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.