Dödsdomar för afghansk lynchning

Uppdaterad
Publicerad

Bilderna som visar hur 27-åriga Farkhunda lynchas av en mobb är outhärdliga. De har spritts över Internet och upprört en hel värld. På onsdagen dömdes fyra män till döden för dådet.

Bilderna visar den desperata och blodiga Farkhunda som vädjar för sitt liv. Men inget kan stoppa den igångsatta skocken. Männen fortsätter att kasta stenar, sparka och slå henne. De slänger ner henne från ett tak. Därefter kör de över henne med en bil för att slutligen slänga hennes sargade kropp i Kabulflodens leriga och smutsliga vatten.

”Hennes angripare var inte vanliga kriminella, eller ett gäng fanatiska, religiösa, bybor. De flesta var prydliga stadsbor i 20-årsåldern. De föddes och uppfostrades i krig... Våldskulturen, som bekräftats under tre decennier fortsätter och överförs till de yngre generationerna”, skriver den afghanska analytikern och historikern Helena Malikyar i al-Jazira i en kommentar.

Grundlös anklagelse

Lynchningen skedde utanför en moské, men uppgifterna om vad som utlöste den går isär. Enligt den afghanska nyhetsbyrån Tolo var det en religiös ledare som påstått att Farkhunda skulle ha bränt en koran, medan flera internationella medier uppger att det var en gatuförsäljare som kom med anklagelsen. Det har efteråt visat sig att anklagelsen helt saknade grund.

Händelsen utlöste protester i ett land där demonstrationer är ytterst sällsynta och där kvinnors rättigheter systematiskt negligeras.

Kritiserad rättegång

Fyra av männen dömdes till döden av en domstol på onsdagen, efter en rekordkort rättegång. Åtta andra dömdes till 16 års fängelse, medan 18 frikändes.

Rättegångarna har kritiserats av människorättsorganisationen Human Rights Watch för att inte vara rättssäkra och de anklagas för att vara ett sätt för regeringen att tysta ned händelsen, skriver AFP.

Farkhundas föräldrar fanns i rättssalen och sade innan domen avkunnades att de ”bara vill ha rättvisa, inget annat”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.