Arvid Flæte och örn.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Arvid Flæte vandrade i norska fjällen när han plötsligt attackerades av en kungsörn. Se hela förloppet i videon. Foto: Arvid Flæte

Fyra örnattacker i Norge under veckan: ”Onormalt beteende”

Uppdaterad
Publicerad

I Norge har minst fyra personer attackerats av vad experter nu tror är en och samma kungsörn.

Arvid Flæte är en av dem som attackerades när han vandrade i norska fjällen.

– Jag slogs utan förvarning omkull av en örn som kom flygande, säger han.

Att en kungsörn attackerar på det här sättet är onormalt och ingenting som finns dokumenterat sedan tidigare. Det säger Daniel Bengtsson, fågelskyddsansvarig på Sveriges ornitologiska förening Birdlife.

– Därför är det svårt för oss att veta exakt vad som försiggår i örnarnas huvuden, säger Bengtsson som däremot inte tror att det handlar om att örnen är ute efter att jaga.

– Det är oerhört mycket troligare att det här är ett missriktat försvarsbeteende.

Fyra drabbade: ”Våldsam kamp”

Det är vittnesmål till norska NRK som beskriver hur kungsörnar vid fyra tillfällen gått till attack – på flera platser i Norge.

Under tisdagen attackerades Arvid Flæte när han var ute och vandrade i norska fjällen.

– Det blev genast en våldsam kamp. Jag fick tag i örnen flera gånger och kastade bort den. Men hon kom tillbaka hela tiden och angrep mig, säger han i en video han spelade in efter attacken.

Senast under lördagen attackerades en ettårig flicka som efter händelsen fick sy flera stygn i bakhuvudet. Örnen avlivades.

”Min slutsats att det är samma örn”

Nu verkar det som om det kan röra sig om en och samma kungsörn som ligger bakom samtliga attacker. Det säger två experter som norska NRK har pratat med.

– Min slutsats är att vi pratar om en individ, säger Alv Ottar Folkestad, ornitolog på norska Birdlife, till NRK.

Folkestad tror sig ha kunnat identifiera örnen genom att titta på videoklipp och foton från de olika incidenterna. Det verkar handla om en ungfågel, som utmärker sig genom sin karaktäristiska fjäderdräkt.

Norska miljöverket har tagit om hand den avlivade örnen och ska nu utreda om den kan kopplas till de olika incidenterna.

Kungsörn.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera örnattacker har ägt rum i Norge i veckan. Något som enligt Daniel Bengtsson, fågelskyddsansvarig på Birdlife, är unikt: ”Det är ett onormalt beteende”. Foto: Tom Stromme

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.