Det här behöver du veta om Kapitoliumutfrågningen

Uppdaterad
Publicerad

USA:s dåvarande president Donald Trump ska ha känt till att hans anhängare var beväpnade, insisterade på att leda mobben och tog till en rad grepp för att kullkasta valresultatet.

Här är fem uppgifter som har framkommit i utfrågningarna om stormningen av Kapitolium i januari förra året.

Uppmanade att erkänna nederlag

Flera av Donald Trumps ledande medarbetare och rådgivare samt familjemedlemmar informerade honom om att han förlorat valet och uppmanade honom att erkänna sitt nederlag. Hans justitieminister, Bill Barr, avfärdade gång på gång Trumps påståenden om att valresultatet var riggat och bland andra Ivanka Trump, ex-presidentens dotter och dåvarande rådgivare, accepterade justitieministerns budskap, skriver BBC.

”Jag respekterar justitieminister Barr, så jag accepterade vad han sa”, sa Ivanka Trump i ett förinspelat vittnesmål som spelades upp under utfrågningarna i juni.

Ska ha känt till att anhängare var beväpnade

Enligt Vita Huset-medarbetaren Cassidy Hutchinson kände Donald Trump till att en del av hans anhängare var beväpnade. Trots att hans säkerhetstjänst varnade honom om risken för våld, ska Trump ha varit rasande över att metalldetektorer hindrade hans beväpnade anhängare från att närvara vid det tal han höll i närheten av Vita huset, innan kongressen stormades.

Insisterade på att leda mobben

Donald Trump ska ha insisterat på att följa med sina anhängare när de tågade mot Capitolium, enligt Cassidy Hutchinsons vittnesmål. När han fick förklarat för sig att det inte var säkert och att han måste återvända till Vita huset ska han ha försökt greppa ratten och dessutom ha gått till attack mot en av vakterna.

Satte press på justitiedepartementet

Vid ett tillfälle ska Donald Trump ha försökt förmå justitiedepartementet att tillkännage att valet var korrupt.

”Bara säg att valet var korrupt och lämna över resten till mig och republikanerna i kongressen”, sade Trump enligt Richard Donoghue, dåvarande biträdande justitieminister.

När justitiedepartementet tillbakavisade Trumps påståenden ska han ha övervägt att ersätta departementets tjänstemän med personer som var mer välvilligt inställda till ex-presidentens konspirationsteorier.

Försökte påverka valet

I sina försök att kullkasta valresultatet tog Donald Trump till en lång rad metoder. Enligt kongressledamoten Adam Schiff ska han ha försökt att tillsätta falska elektorer – de personer som formellt röstar fram valsegrarna i delstaterna – för att stoppa utnämningen av Joe Biden till president.

I ett bandat telefonsamtal som spelades upp under den fjärde utfrågningen hörs hur Trump ber Brad Reffensperger, Georgias statssekreterare, att ”hitta” de röster som behövs för att han ska ta hem segern i delstaten.

Trumps försök att påverka lokala valmyndigheter att ändra valresultatet till hans fördel resulterade i att valarbetare utsattes för en ström av hot. Bland andra Wandrea Moss, valarbetare i Georgia, vittnade om att hennes liv ”vändes upp och ner” när Trump-anhängare anklagade henne för att ha manipulerat rösträkningen.

Jeffrey Rosen, som blev biträdande justitieminister efter Bill Barrs avgång, berättade att Trump även beordrade honom att beslagta och granska de rösträkningsmaskiner som användes i valet.

Den 6 januari 2021, dagen för stormningen, satte Trump sitt sista hopp till vicepresident Mike Pence att ogiltigförklara valresultatet under rösträkningen i kongressen, vilket han vägrade. Trump svarade med att twittra att Pence ”inte hade modet att göra vad som var nödvändigt”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.