Reporterns händer. Foto: SVT

Gåtan med skrynkliga fingrar löst

Uppdaterad
Publicerad

Har ni någon gång funderat på varför fingrarna blir skrynkliga efter ett långt bad?

Nu har en brittisk forskare undersökt saken och kommit fram till att det är en kvarleva från förr för att vi skulle få bättre grepp under vatten.

Många har nog med förundrad min granskat sina händer efter ett långt bad och konstaterat att fingertopparna förvandlats till russin.

Ju längre tid i badkaret desto fler rynkor. Varför detta sker har länge varit en gåta.

Tom Smulders, forskare på institutet för neurovetenskap på universitetet i Newcastle, har om uttrycket tillåts, gått till botten med saken och funnit en lösning på gåtan.

Vatten

Människan har i alla tider levt i närheten av vatten. Förr sökte man ofta föda i vattendrag och det var för att få bättre grepp om rörliga och hala fångster som vi med tiden utvecklade en förmåga som vi inte styr över själva, nämligen att våra fingar efter en stund skrynklar sig.

–Det underlättade sannolikt när man använde verktyg av olika slag under våta förhållanden, som att hantera primitiva jaktvapen, man kan tänka sig liknande harpuner, säger Tom Smulders till tidningen The Guardian.

Den allmänna uppfattningen förr bland forskare var skrynklorna berodde på att huden i fingrarna absorberade vatten. Den teorin avfördes dock då man såg att effekten inte uppstår på personer med skadade nerver i fingrarna.

Senare forskning visade att effekten uppstår därför att blodkärl i fingrarna drar ihop sig och det får huden att vecka ihop sig.

Det styrs av vårt autonoma nervsystem, som även sköter hjärtslag, andning och mycket annat som inte går att påverka med viljan.

Tunga kulor

Smulders gick noga tillväga och fyllde en stor container med vatten som i mitten avdelades med en vägg med ett hål i.  På botten placerades blykulor och tunga vikter. Genom att bara använda ena handens tumme och pekfinger fick sedan 20 personer flytta föremålen genom hålet till containerns andra del.

Vid första försöket var deras händer torra och utan skrynklor. Vid andra försöket fick de först hålla sina händer under vatten i en halvtimma och med skrynkliga fingrar gick det betydligt fortare och enklare att flytta föremålen.

Sökte föda

Slutsatsen blev att skrynklorna är en evolutionär effekt, en kvarleva från den tid då vi människor sökte föda vattenbryn och hanterade olika primitiva verktyg, till exemper pilbåge, i regn och då det var nödvändigt med ett bra grepp.

Smulders tror att effekten med skynkliga fingrar uppstår hos flertalet andra primater. Effekten har konstaterats hos makaker och tros finnas hos de flesta av våra kusiner apor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.