Geert Wilders. Foto: TT

Geert Wilders döms för diskriminering

Uppdaterad
Publicerad

Den nederländske politikern Geert Wilders döms för diskriminering, meddelade en domstol i dag. Dock utdömer domstolen inget straff.

Domaren Hendrik Steenhuis sade på fredagen när domen föll att domstolen inte kommer att utdöma något sraff eftersom man anser att domen var straff nog för en demokratiskt vald parlamentariker.

Wilders döms även för förolämpning av grupp, meddelade domstolen.

Geert Wilders är ledare för det högerpopulistiska och främlingsfientliga Frihetspartiet och stod inför rätta för ett uttalande 2014, då han kraftigt uttalade sig mot marockaner bosatta i Nederländerna.

Det var 2014, vid ett kampanjmöte i Haag inför de nederländska kommunalvalen, som Geert Wilders frågade anhängare om de ville ha ”färre eller fler” marockaner i staden och i Nederländerna.

Anhängarna ropade: ”Färre! Färre!”

Wilders svarade: ”Vi ska ta hand om det”, ett svar som åklagaren betraktade som uppvigling till hat och diskriminering.

Åklagaren krävde att Wilders skulle dömas till ett bötesstraff på 5.000 euro.

Wilders överklagar

Omedelbart efter domen meddelade Wilders att han kommer att överklaga. Han kallade domen för ”vansinnig”.

Wilders har varit frånvarande i rättssalen under stora delar av förhandlingen och dök inte heller inte upp i dag, vilket han inte heller är skyldig att göra.

– Ingen dom, vare sig friande eller fällande, kommer att ändra något i praktiken, sade Wilders i en intervju med tidningen De Telegraaf innan domen föll.

– Jag kommer att fortsätta säga sanningen oavsett vilket, även om det marockanska problemet, och ingen domare, politiker eller terrorist kommer att kunna hindra mig.

Val om tre månader

Frihetspartiet har en knapp ledning i opinionsmätningarna inför parlamentsvalet om tre månader. Stödet för partiet har ökat under rättegången mot Wilders.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.