Forskare i USA har hittat skadliga halter av farligt ämne i vätskor för e-cigaretter. Foto: Erik Nylander/TT

New York förbjuder smaksatta e-cigaretter

Uppdaterad
Publicerad

New York förbjuder nu all försäljning och tillverkning av smaksatta e-cigaretter. Dessutom visar en undersökning att skadliga halter av ett farligt ämne har hittats i e-cigaretter med mintsmak.

Flera dödsfall och hundratals fall av hälsobesvär som tros vara kopplade till rökning av e-cigaretter har rapporterats under det senaste året i USA. President Donald Trump sa förra veckan att hans administration ska förbjuda e-cigaretter med smak i hela landet.

Tidigare har smaksatta e-cigaretter förbjudits i Michigan och San Francisco och nu förbjuder alltså New York all försäljning och tillverkning av smaksatta e-cigaretter.

Forskare i USA har hittat skadliga halter av det cancerogena ämnet pulegon i e-cigarettvätskor med mintsmak. Fynden har presenterats i en artikel i JAMA, the Journal of the American medical association, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Får i sig 1 000 gånger så mycket av ämnet

Pulegon är en klar färglös olja som kan utvinnas från bland annat katt- och pepparmynta. Pulegon har sedan förra året varit förbjudet som livsmedel i USA och tobaksbolagen har redan sedan tidigare minimerat användningen av ämnet i vanliga mentolcigaretter på grund av ämnets potentiella giftighet.

Forskarna som har gjort undersökningen har hittat pulegon i sex olika vätskor för e-cigaretter. De skriver i sin studie att den som inhalerar pulegon genom en e-cigarett får i sig 1 000 gånger så mycket av ämnet som en person som röker en vanlig mentolcigarett.

Kan förbjudas i Sverige

E-cigaretter eller särskilda vätskor som används till e-cigaretter kan förbjudas i Sverige om det går att bevisa att de är tillräckligt hälsovådliga. Det går även att reglera vissa typer av produkter om de lockar till sig unga konsumenter. Därför har till exempel vanliga mentolcigaretter förbjudits i Sverige, något som börjar gälla 2020. I Finland är det redan förbjudet.

Det finns än så länge förhållandevis lite forskning kring hur farligt rökning av e-cigaretter är. Därför är de inte reglerade med samma tillståndskrav eller krav på varningar på förpackningarna som vanliga cigaretter i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.