Ghislaine Maxwell döms till 20 års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

I december 2021 dömdes Ghislaine Maxwell för att ha hjälpt den pedofilanklagade och avlidne miljardären Jeffery Epstein att utföra sexbrott mot flera tonårsflickor. På tisdagen meddelade rätten att hon döms till 20 år i fängelse för sina gärningar, rapporterar Reuters.

I december 2021 slog en jury fast att Ghislaine Maxwell gjort sig skyldig till fem av sex åtalspunkter efter att stått anklagad för att ha rekryterat och ”lärt upp” unga kvinnor att sexuellt tillfredsställa Jeffery Epstein.

Åtalspunkterna gällde brott mot fyra kvinnor mellan åren 1994 och 2004, där två av kvinnorna vittnat om att de endast var 14 och 15 år gamla när de utsattes för sexuella övergrepp.

Döms till 20 års fängelse

På tisdagen meddelade rätten att Ghislaine Maxwell döms till 20 år i fängelse, rapporterar Reuters.

Maxwell sa i rätten att hon var ”ledsen” för den smärta som offren upplevt och att hon förstod att hennes umgänge med Epstein skulle följa och ”färga” henne för alltid.

– Den största ångern i mitt liv är att jag någonsin träffade Jeffery Epstein, säger hon menar att vetskapen om effekterna av hennes brott ”torterar mig varje dag”, skriver Sky News.

Enligt åklagarsidan ska Maxwell först inlett en ”vänskaplig” relation med flickorna för att sedan uppmana dem att ge Jeffery Epstein nakenmassage. Epstein ska därefter ha betalat flickorna. Åklagarsidan menar också att Maxwell stundtals själv deltagit i övergeppen.

Tog sitt liv i häktescell

Jeffery Epstein tog sitt liv i en häktescell på Manhattan i New York 2019 där han befann sig i väntan på att rättegången mot honom skulle inledas. Han stod fram till sin död åtalad för ett antal sexbrott, något som han själv nekade till.

2008 dömdes Epstein till 18 månaders fängelse efter att ha erkänt sexköp av en person under 18 år. Han släpptes på fri fot efter att ha varit fängslad i 13 månader. Domen kritiserades för att vara alldeles för mild. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.