EU-kommissionen varnade i dag för att den kinesiska tandkrämen Tri Leaf Spearmint innehåller ämnet, som kan orsaka njur- och leverskador och i större doser neurologiska skador.
Dagens larm är det senaste i en rad om farliga kinesiska varor. På förra årets ”svarta lista” från EU:s pro- duktsäkerhetsbyrån Rapex var 48 pro- cent av varorna importerade från Kina.
Dystra siffror
När det gäller mat är siffrorna lika dystra. Bara i Sverige fick Livsmedelsverket 138 varningar om hälsofarlig mat från Kina under årets första fem månader, till exempel mat som innehåller förbjudna färgämnen, antibiotika, konserveringsmedel eller bekämpningsmedel. Motsvarande siffra för i fjol var 88.
Första i Europa
Tandkrämen på spanska sjukhus är den första produkten med det giftiga ämnet som upptäckts i Europa. Amerikanska och kanadensiska myndigheter har tidigare förbjudit ett 30-tal kinesisktillverkade tandkrämer.
Svenska myndighetsexperter känner inte till om ämnet kan finnas i tandkrämer som säljs i Sverige.
Förfalskningar
Tandkrämen i spanska sjukhus sätter också fokus på det andra stora problemet som europeiska politiker försöker få bukt med när det gäller produkter från Kina: förfalskningar. Dietylenglykolet upptäcktes i samband med att Tri Leaf Spearmint analyserades som ett led i en spansk polisutredning om plagiat av tandkrämen Colgate.
Förra året skrev Kina och EU på ett avtal om att samarbeta för att få bort farliga eller förfalskade produkter från Kina från världsmarknaden.
I maj dömdes chefen för Kinas livsmedels- och läkemedelsverk till döden för att ha tagit emot mutor från företag mot att han sett mellan fingrarna med att de bröt mot vissa säkerhetsregler. Straffet anses vara en signal från regeringen i Peking om att de vill stoppa företag som svärtar ner kinesiska varors rykten på världsmarknaden.