Slukhål

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna på de turkiska slukhålen och hör forskarens analys om utvecklingen. Foto: AFP

Gigantiska slukhål hotar turkiska bönder: ”Steg för steg mot döden”

Uppdaterad
Publicerad

Turkiska Konyaslätten är prickad med slukhål. Över 2 600 stycken närmare bestämt. Och det växande antalet slukhål riskerar nu att skapa enorma problem.

– Slukhålen rör nu på sig mot mer befolkade platser och infrastruktur, som nu är i allt större risk, säger Valentin Troll, professor i petrologi vid Uppsala universitet.

Konyaslätten i centrala Turkiet, landets ”kornbod”, består av milslånga åkrar och fält. Och enorma slukhål.

I de torra och kalkrika markerna har slukhål förekommit i hundratals år. Men den senaste tiden har antalet ökat i en oroväckande takt, och flera experter varnar för att ett varmare klimat kan öka på takten ytterligare.

– I områden med mycket torka kan vi komma se en ökning av de här fenomenen, säger Valentin Troll, professor i petrologi vid Uppsala universitet.

Böndernas rädsla

Slukhålen, som varierar i storlek från någon meter till över hundra, kommer allt närmare industri- och bostadsområden. Och nu växer oron för en allvarlig olycka.

– Varje gång någon ska ut och jobba på fälten tar man alltid med sig någon i rädsla för att det ska hända något, säger lantbrukaren Yigit Aksel till AFP.

Se bilderna på slukhålen och hör forskarens slutsatser i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.