För åtta år sedan drog Google tillbaka sin söktjänst på internet i Kina. Google kritiserade då öppet censuren och regimens misstänkta försök till hackning av regimkritikers gmail-konton. I början av augusti avslöjade visselblåsare i The Intercept att Google arbetar med att försöka återinföra en sökmotortjänst i Kina. Tjänsten skulle filtrera bort webbsidor som blockerats av Kinas Great Firewall.
Oro hos medarbetare
När det hemliga projektet Dragonfly (trollsländan) läckte ut väckte det oro hos några av medarbetarna i jättekoncernen med över 80 000 anställda.
I ett brev som publiceras i New York Times, kräver undertecknarna att företaget är mer transparent om sina planer.
”Vi behöver tydliga och öppna processer. Google-anställda behöver veta vad vi bygger”, enligt brevet där man även kräver att externa representanter får delta i etiska utvärderingar av företagets produkter. De uttrycker oro över att ovetande utveckla tjänster som kan hjälpa Kina att undanhålla information från sina medborgare.
Inga kommentarer
Googles ledning vill inte kommentera protestbrevet. Men vid ett internt personalmöte på torsdagen sa företagets representanter att man inte är nära att lansera en sökmotorprodukt i Kina, men att man vill arbeta mer på den kinesiska marknaden.
Kultur av öppenhet
Google har haft en företagskultur av idealism och öppenhet där ledningen aktivt uppmuntrat anställda att delta i den interna debatten. Dess medarbetare har tidigare protesterat mot ett projekt med artificiell intelligens i samarbete med USA:s försvarsdepartement. Debatten kring projektet fick Google att anta etiska principer att bara använda artificiell intelligens med respekt för mänskliga rättigheter.
Sämre relationer
Företaget arbetar i Kina med bland annat översättningstjänster och har omkring 700 anställda i landet. De höjda amerikanska handelstullarna har försämrat relationerna mellan länderna. Kina har utvecklat inhemska internettjänster för sin marknad med 750 miljoner användare.