Greta Thunberg var en av talarna på ett möte om brådskan med att minska utsläppen av växthusgaser. När hon klev upp på scen deklarerade Thunberg att dagens tal inte skulle vara känslosamt – utan fokusera på fakta.
– Vi har inte tid att utelämna fakta, men fakta ignoreras fortfarande. Därför kommer jag att upprepa den, sade Thunberg.
Under talet gav hon också flera exempel från de senaste rapporterna från FN:s klimatpanel.
– Det här är mitt budskap och det jag vill att ni ska fokusera på. Men hur reagerar man på det utan att känna åtminstone lite panik? Och hur talar man om det utan att låta som en alarmist? Det vill jag gärna veta, sade hon.
Thunberg: Brist på insikt
Greta Thunberg gav också en känga till de rika länderna i världen och menade att de måste ta sitt ansvar.
– De måste minska sina utsläpp för att sedan hjälpa de fattigare länderna att uppnå sina mål, sade hon.
Hon menar att bristen på insikt om klimatförändringarna är lika stor överallt.
– Jag har haft förmånen att resa jorden runt. Enligt min erfarenhet uppför sig ledarna inte som om det vore ett nödläge, för då agerar man, säger Greta Thunberg.
”Det finns hopp”
Hon menade också att det inte går att lita på världsledarna.
– Men det finns hopp och jag har sett det. Men det kommer inte från världsledarna eller företagen, det kommer från folket. Folket som nu börjar vakna upp och bli medvetna om klimatförändringarna.
Thunberg sade att folk är redo för en förändring.
– Det är allmänhetens åsikter som styr den fria världen. Varje stor förändring genom historien har kommit från folket. Vi behöver inte vänta. Vi kan börja förändringen redan nu, sade Thunberg.
Fakta som Greta Thunberg hänvisade till i sitt tal
Klimataktivisten Greta Thunberg radade upp flera fakta under sitt tal under klimatmötet. Här är några av hennes citat:
– I IPCC:s 1,5-gradersrapport som kom förra året konstateras att om vi ska ha 67 procent chans att begränsa uppvärmningen till under 1,5 grader hade vi den 1 januari 2018 bara 420 gigaton koldioxid kvar att släppa ut. Självklart är den siffran lägre i dag, eftersom vi släpper ut 42 gton per år.
– Med dagens utsläppsnivåer är den kvarvarande budgeten slut om åtta år. Det här är inga åsikter eller någons politiska syn. Det är siffror som grundas på bästa tillgängliga vetenskap, även om många forskare menar att situationen är ännu värre.
– Många scenarier förutsätter dessutom att kommande generationer på något sätt kommer att kunna suga hundratals miljarder ton koldioxid ur luften, med teknik som ännu inte finns i tillräcklig skala – och kanske aldrig kommer att finnas.
– Nu har vi mindre än 340 gigaton av koldioxid att släppa ut, tillsammans.
TT