Sedan 16-åriga Greta Thunberg satte sig ner utanför Sveriges riksdag i augusti 2018 för att klimatstrejka har fler och fler barn och ungdomar världen över följt hennes exempel.
I mer än hundra olika länder har demonstrationer hållits för att få politiker att begränsa utsläppen av koldioxid och leva upp till klimatavtalen.
”Kan inte tänka mig någon bättre”
Natten mot tisdag, svensk tid, fick hon ta emot Amnestys pris ”Ambassador of conscience award”. Organisationen kallar priset sitt finaste pris.
– Vi prisar människor som har visat på ett unikt ledarskap och ett mod när det gäller att stå upp för mänskliga rättigheter. Jag kan inte tänka mig en bättre mottagare av priset det här året än Greta Thunberg, har Kumi Naidoo, Amnestys internationella generalsekreterare, tidigare sagt.
De här valde Thunberg att tacka
I sitt tacktal sa Greta Thunberg:
– Det här priset är till alla orädda ungdomar som slåss för sin framtid, en framtid som de borde kunna ta för givet. Men som det ser ut nu, inte kan.
Ambassador of conscience award
Ambassador of conscience award har sedan 2002 delats ut till aktivister, artister och andra offentliga personer som uppmärksammat mänskliga rättigheter och inspirerat andra.
Tidigare pristagare är bland annat:
Colin Kaepernick (2018)
Amerikansk fotbollsspelare som valde att sitta ner när nationalsången spelades inför matcherna i NFL för att uppmärksamma rörelsen Black lives matter och polisers våld mot svarta.
Alicia Keys (2017)
Sångerska som bland annat engagerat sig för flyktingar, jämställdhet och familjer drabbade av hiv.
Angelique Kidjo (2016)
Sångerska som bland annat kämpat för yttrandefrihet, mot könsstympning och för flickors rätt till utbilning.
Joan Baez och Ai Weiwei (2015)
Sångerskan Joan Baez har under många år kämpat för mänskliga rättigheter. Artisten Ai Weiwei har i sin konst uppmärksammat förtrycket mot minoriteter i Kina.