Demonstranter möts av en mur av säkerhetspoliser i Minsk. Foto: Sergei Gapon, AFP / TT

Valprotester slås ned i Belarus

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet att president Lukasjenko utropats som segrare i presidentvalet fick människor att gå ut på gatorna och protestera i en rad städer runtom i Belarus. Polisen svarade med batonger och vattenkanoner. Minst en person har dött och 120 har gripits under sammandrabbningarna, uppger en människorättsorganisation.

I huvudstaden Minsk demonstrerade tusentals personer sedan det meddelats att Lukasjenko fått mer än 80 procent av rösterna, mot bara runt 8 procent för oppositionshoppet Svetlana Tichanovskaja.

Manifestationerna upplöstes av kravallpolis som använde batonger och distraktionsgranater mot demonstranterna sent på söndagskvällen, uppger nyhetsbyrån AP. Därefter jagade polisen mindre grupper av demonstranter i stadens centrum i några timmar. Enligt oppositionella medier ska ett polisfordon ha kört in i en folkmassa.

Minst en person ska ha mist livet och 120 personer har gripits, uppger människorättsorganisationen Spring 96 enligt TT.

Splitterskador

Ales Biljatsij från människorättsorganisationen Viasna uppger för AP att flera hundra personer har frihetsberövats och att flera hundra har skadats.

Vid sjukhus nummer 10 i Minsk såg en AP-journalist ett dussintal ambulanser anlända med demonstranter som fått splitterskador av distraktionsgranaterna.

– Det var en fredlig protest, vi använde inte våld, säger 23-årige Pavel Konoplyanik till AP. 

– Ingen kommer att tro de officiella valresultaten, de har stulit vår seger.

Linde: Kan få konsekvenser

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) kommenterar utvecklingen i ett uttalande som publicerats på regeringens sajt.

”Ansvaret för denna våldsamma utveckling vilar hos president Lukasjenko och den belarusiska regeringen”, säger Linde.

Utrikesministern menar också att det kan leda till konsekvenser för Sveriges relation med den politiska ledningen i Belarus.

”Detta kommer idag att framföras till den belarusiska ambassadören. Vi står i nära kontakt inom EU, bland annat om vårt vidare agerande om president Lukasjenko vägrar att lyssna på sina medborgare”, säger Linde. 

Fängslade kandidater

Lukasjenkos svar på de massiva demonstrationerna inför valet har varit hårt och enligt människorättsorganisationer har omkring 1 300 oppositionella gripits. Men efter att ha lagt sin röst avvisade presidenten alla uppgifter om repressiva åtgärder som ”fejkade nyheter och långsökta anklagelser” och sade att han inte betraktade Tichanovskajas valkampanj som något hot.

– De är inte värda tillräckligt mycket för att utöva någon repression mot dem, sade Lukasjenko.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.