Se när en grisnjure fästes på människa för första gången. Foto: Reuters/AP/TT

Grisnjure fästes på människa för första gången

Uppdaterad
Publicerad

För första gången har forskare lyckats fästa en grisnjure på en människa och fått den att fungera. Forskarna hoppas att detta är ett första steg i att använda djurorgan för livsnödvändiga transplantationer.

Operationen gjordes i slutet på september på en hjärndöd patient som låg i respirator. Patientens familj gick med på experimentet, skriver Reuters.

I tre dagar var de nya njuren fäst vid patientens blodkärl. Forskarna på det akademiska sjukhuset NYU Langone i New York kunde då observera att njuren klarade av att rena blodet från restprodukter och producera urin.

– Den fungerade helt normalt, säger Robert Montgomery, som ledde forskningsteamet under operationen.

Grisen hade genmanipulerats för att inte människokroppen skulle stöta bort organet.

I USA väntar för närvarande nästan 107 000 människor på organtransplantationer, fler än 90 000 av dem väntar på en njure, skriver Reuters. Väntetider för en njure är i genomsnitt tre till fem år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.