Arktis tillhör de områden som påverkas mest av klimatförändringarna.
När havsisen minskar uppkommer nya möjligheter som flera nu vill dra nytta av. Naturtillgångar blir lättare att utvinna och snabbare sjöfartsleder blir tillgängliga under en större del av året.
Kina, Ryssland och USA
För Grönland innebär det ökade intresset både möjligheter och utmaningar.
– Det har varit mycket fokus på Grönland från Kina, Ryssland och USA. Den diplomatiska scenen har förändrats på Grönland de senaste tio åren, säger Aaja Chemnitz Larsen, som representerar det grönländska politiska partiet Inuit Ataqatigiit i det danska folketinget.
Hon pekar bland annat på att USA och EU nyligen beslutat att etablera konsulat på ön.
Säkerhetsläget försämrat
Men sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har säkerheten försämrats i regionen. Arktiska rådet har tillfälligt pausats, då medlemsländerna inte anser att det går att samarbeta med Ryssland under rådande omständigheter.
– Ska vi ha diplomatiska band till Ryssland? Inte just ju. Men i framtiden kommer vi att behöva samarbeta, säger Aaja Chemnitz Larsen och fortsätter:
– När kriget i Ukraina är över kan vi förhoppningsvis se ett fredligt samarbete om konsekvenserna av klimatförändringarna, ursprungsbefolkningens rättigheter och en hållbar ekonomisk utveckling i regionen.
Hör Aaja Chemnitz Larsen i klippet ovan och se mer i Utrikesbyrån: Slaget om Arktis i SVT Play.