Foto: TT

Gula febern-utbrott i Angola det värsta på 30 år

Uppdaterad
Publicerad

Det utbrott av gula febern som har drabbat Angola är det värsta i landet på 30 år, med 350 dödsfall sedan i december, rapporterar Röda korset, och vädjar om ekonomiskt stöd.

I slutet av juni utökade WHO sitt arbete för att bekämpa utbrottet av gula febern med en nödvaccineringskampanj längs gränsen mellan Angola och grannlandet Kongo-Kinshasa. Men ansträngningarna har hindrats av logistiska svårigheter, bland annat brist på vaccin.

Myndigheterna kämpar för att sjukdomen inte ska få ett ännu starkare fotfäste i Angola. Sjukdomen orsakas av ett myggburet virus och så många som 75 procent av dem som insjuknar allvarligt kan avlida.

I Angola finns en misstro mot vaccinets effektivitet jämfört med traditionella mediciner, uppger Röda korset.

– Folk tar traditionella växtbaserade mediciner som, när det handlar om gula febern, skadar mer än hjälper, säger Röda korsets talesperson Camelia Marinescu, och lägger till att konsekvenserna av detta kan bli dödliga.

Röda korset arbetar bland annat med dörrknackning och riktar in sig på landets medier för att öka medvetenheten om sjukdomen och ta död på myterna.

Fakta: Gula febern

Gula febern beror på ett sorts flavivirus (andra sorter är bland annat zika, dengue och TBE) som sprids via myggor.

De flesta blir sjuka tre–sex dagar. Först kommer feber och sedan påverkas lever och njurar och det kan uppstå inre blödningar.

Särskild behandling mot den mycket dödliga sjukdomen saknas, men vaccin finns.

Namnet kommer från att den drabbade blir gulaktig i hyn när levern påverkas (gulsot).

Källa: NE

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.