I Myanmar fortsätter protesterna mot militärstyret och manifestationerna till stöd för den folkvalda, fängslade ledaren Aung San Suu Kyi. På måndagen sköts minst tre personer ihjäl av polis i Myanmar i samband med de juntakritiska protesterna.
Den svenska klädjätten H&M har under dagen meddelat att man pausar alla beställningar till underleverantörer i Myanmar, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. H&M har cirka 45 leverantörer i landet som man har använt i sju år.
”Praktiska utmaningar”
”Det är på grund av praktiska utmaningar och en oberäknelig situation”, säger Serkan Tanka, H&M:s chef för Myanmar, i ett mejl till nyhetsbyrån.
Serkan Tanka skriver i mejlet till Reuters att H&M ser med oro på utvecklingen i landet och att beslutet fattades efter kontakter med bland andra FN, diplomater och människorättsorganisationer. H&M avstår i nuläget från att fatta beslut eller ge besked om hur man ser på närvaron i landet på lång sikt.
Myanmar
Myanmar (tidigare Burma) ligger i Sydostasien och gränsar till Kina, Laos, Thailand, Bangladesh och Indien. Landet har en befolkning på närmare 54 miljoner, enligt beräkningar från 2018.
Landet koloniserades på 1800-talet av Storbritannien men blev självständigt 1948. Militären tog makten 1962 och styrde enväldigt fram till 2010, då en viss demokratisering inleddes.
Den tidigare oppositionsledaren Aung San Suu Kyi får enligt författningen inte bli president och har formellt haft en särskilt inrättad post som nationell rådgivare. I praktiken har hon varit Myanmars egentliga civila ledare.
Militären har enligt författningen haft en fjärdedel av platserna i parlamentets bägge kamrar. De platserna tillsätts av överbefälhavaren.
Aung San Suu Kyi tilldelades Nobels fredspris 1991 för sin demokratikamp men har under sin tid i regeringsställning kritiserats hårt för att inte stoppa militärens agerande mot de muslimska rohingyerna.
Den 1 februari meddelade regeringspartiet NLD att flera personer ur ledarskiktet, däribland Aung San Suu Kyi, gripits. Militären annonserade kort därefter att den tagit över makten i landet. Sedan dess har protester hållits nästan dagligen, och över 50 personer har dödats av militären.
Källor: NE, Landguiden, AFP, TT