Hallenberg: Osannolikt med rysk attack mot Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Natos generalsekreterare och flera av alliansens medlemsländer har försäkrat att Sverige inte skulle stå ensamt vid en rysk attack under en eventuell ansökningsprocess till Nato. Enligt forskaren Jan Hallenberg är dock risken för ett angrepp mycket liten.

– Ett Natoland har aldrig attackerats någonsin och heller aldrig något land som är i ansökningsprocessen. Vi ska alltså inte överdriva riskerna här, säger han i Aktuellt.

Hallenberg, som arbetar som forskningsledare vid Utrikespolitiska institutet, tror inte att Ryssland besitter förmågan i nuläget.

– Ryssland är upptaget med ett stort krig i Ukraina. Att attackera Sverige och Finland är stora militära operationer, det görs inte på en eftermiddag och inte heller på tre månader. Jag tror att det är utomordentligt osannolikt att Ryssland ens skulle överväga att under den här perioden attackera Finland eller Sverige, säger han.

Sverige och Nato

Inga garantier

Ökad diplomatisk kontakt och en ökad närvaro av Natotrupper i  området är att vänta om Sverige skulle ansöka om att gå med i Nato, enligt Jens Stoltenberg, Natos generalsekreterare.

Den svenska regeringen har varit noga med att inte kalla löftena för säkerhetsgarantier, något som endast kan ges till fullvärdiga medlemmar i försvarsalliansen.

Trots detta är försäkringarna inte utan vikt, enligt Jan Hallenberg.

– Det visar att Sverige och Finland är viktiga stater. Det sänder en signal till den som kan tänkas attackera, nämligen Ryssland, att det här inte kommer gå utan motåtgärder.

Hör Jan Hallenberg om Natos säkerhetsförsäkringar i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet