Live

Senaste nytt om konflikten i Mellanöstern

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober svarade Israel med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Konflikten har också vidgats till närliggande områden och milisgrupper som Hizbollah i Libanon, vilka stöds av Iran. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i den kringliggande regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober svarade Israel med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Konflikten har också vidgats till närliggande områden och milisgrupper som Hizbollah i Libanon, vilka stöds av Iran. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i den kringliggande regionen.

Hizbollahsoldater vid begravning

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka är Hizbollah? SVT:s Mellanösternkorrespondent om bildandet, inflytandet, och vad man vill uppnå. Foto: Reuters/Pablo Torres

Senaste nytt om Hamas, Israel och konflikten i Mellanöstern

SVT:s utrikesreporter om Libanon: "Inte rustat för krig"

Sedan i måndags har över 700 personer dödats i Libanon. Enligt SVT:s utrikesreporter Stina Blomgren, på plats i Beirut, är också nära en halv miljoner människor på flykt i sitt eget land.

– Israel har ett förkrossande militärt övertag. Jag vaknade i natt av nya flygattacker mot Beirut, säger hon.

Hon beskriver överfulla sjukhus och säger att det saknas både flyglarm och god tillgång till skyddsrum.

– Från Hizbollahs sida är kravet för en vapenvila ett eldupphör i Gaza. Men nu hör vi också signaler om att Libanon på alla sätt försöker få tillstånd en vapenvila. Man har skickat utrikesministern och premiärministern till USA för att försöka förhandla fram en vapenvila. Det här är landet är på inget sätt rustat för krig, säger hon.

Överblick

Markerad händelse

Protester i New York inför Netanyahus tal

Senare på fredagen talar Israels premiärminister Benjamin Netanyahu inför FN:s generalförsamling i New York.

Utanför FN:s huvudkvarter har propalestinska demonstrationer mot Netanyahu och Israels krigföring pågått sedan gårdagen, rapporterar flera medier.

- Netanyahu kommer att ljuga för världen, precis som han ljuger för oss israeler, säger en demonstrant från en koalition av judiska och israeliska organisationer, enligt The Guardian.

- Sluta döda barn, avsluta kriget, skriv under avtalet, få hem gisslan. Det finns ingen militär lösning.

Enligt amerikanska medier har även proisraeliska demonstrationer hållits i New York inför talet.

Stora protester pågår i samband med premiärminister Netanyahus besök i New York. Foto: Alex Kent/AFP
Markerad händelse

Syriska soldater dödade i anfall vid gräns

Fem syriska soldater dödades under natten i ett israeliskt flyganfall vid gränsen mellan Syrien och Libanon, rapporterar den statliga syriska nyhetsbyrån Sana.

Ytterligare en person ska ha skadats i anfallet nära Kfir Yabus.

Den israeliska militären (IDF) har inte kommenterat händelsen.

Under torsdagen uppgav IDF att israeliska stridsflygplan attackerat infrastruktur på den libanesisk-syriska gränsen för att stoppa överföringen av vapen från Syrien till Hizbollah.

Markerad händelse

Hizbollah sköt raketer mot norra Israel

Hizbollah uppger att man avfyrade raketer mot Tiberias och Kiryat Ata i norra Israel på fredagen.

Attackerna är ett svar på Israels "barbariska" attacker mot libanesiska städer och civila, uppger den Iranstödda Hizbollahrörelsen.

Enligt den israeliska militären har drönare och robotar kommit in över landet från Libanon och sirener ljöd i områdena under natten.

Markerad händelse

Nio i samma familj dödade i israelisk attack

Nio personer i samma familj dödades natten till fredagen i ett israeliskt luftanfall i gränsstaden Shebaa i södra Libanon. Det uppger Al Jazeera och Reuters.

Vid anfallet träffades ett trevåningshus. Fyra av dödsoffren var barn, säger borgmästaren Mohammad Saab till Reuters.

Sedan Israel intensifierade anfallen mot Libanon i måndags har över 700 personer dödats.

Totalt har 1 540 dödsfall bekräftats i landet i beskjutningar som pågått i snart ett år, meddelade Libanons hälsodepartement på torsdagen.

Räddningsarbetare inspekterar förstörelsen efter fredagens attack mot Shebaa. Foto: Rabih Daher/AFP
Markerad händelse

Israel sköt ned robot från Jemen

Israel har skjutit ned en robot avfyrad från Jemen, uppger den israeliska militären (IDF).

Ett flyglarm i centrala delar av Israel aktiverades strax innan midnatt på torsdagen till följd av attacken, enligt IDF.

Attacken kom efter att IDF bekräftat att man dödat Hizbollahs drönarenhetschef Muhammad Hossein Sarur i attacker mot Beirut under torsdagen.

Han uppges ha fungerat som Hizbollahs kontaktperson till Huthimilisen och gett dem råd om flygstrategier.

Nasruddin Amer, ordförande för den Huthistödda jemenitiska statliga nyhetsbyrån Saba, bekräftade på X att attacken var en vedergällning för mordet på Sarur i Libanon, skriver The Jerusalem Post.

Israel i samtal med USA: Kommer fortsätta

Under torsdagen ska representanter för Israel ha träffat sina amerikanska motsvarigheter för att diskutera förslaget om en 21 dagar lång vapenvila, enligt Al Jazeera.

I inlägg på sociala medier uppger Israel att samtalet initierats av USA och att "diskussionerna kommer att fortsätta under de kommande dagarna", skriver Al Jazeera.

Under torsdagen tillbakavisade Israels premiärminister uppgifterna om en stundande vapenvila och sa att han uppmanat militären att fortsätta sina attacker.

Samir Abu Eid om vapenvila: "Inga ultimatum"

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu säger att kriget fortsätter trots omvärldens uppmaningar om en 21 dagar lång vapenvila i Libanon.

– Inga länder har ställt några ultimatum eller några riktiga krav. Det finns många inom den israeliska regeringen som inte vill ha någon vapenvila, säger Samir Abu Eid, SVT:s Mellanösternkorrespondent, på plats i Jerusalem.

Samtidigt ger USA ett nytt militärt stöd till Israel på 8,7 miljarder dollar.

– Den amerikanska försvarsministern sa så sent som igår att USA inte tänker sätta några röda linjer för Israel varken i kriget mot hizbollah eller i Gaza, säger Samir Abu Eid i Morgonstudion.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

"Sverige står upp för Israels rätt till försvar"

Sveriges nytillsatta utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) höll sitt första internationella tal inför FN:s generalförsamling under dess årliga möte natten mot fredag.

I likhet med andra länders anföranden kommenterade Stenergard situationen i Mellanöstern. Hon höll sig kort gällande Gaza där hon förklarade att:

"Sverige är en av de största kärngivarna till FN-organ och andra organisationer som arbetar för att mildra det enorma lidande som civilbefolkningen i Gaza utsätts för."

Samtidigt underströk ministern att "Sverige står upp för Israels rätt att försvara sig i enlighet med internationella konventioner" och att regeringen hoppas på en tvåstatslösning.

Markerad händelse

IDF: Träffat 220 Hizbollah-mål senaste dygnet

Israels flygvapen har slagit till mot cirka 220 Hizbollah-mål i Libanon under torsdagen, uppger militären.

Bland de mål som träffades fanns infrastrukturanläggningar, avfyrningsramper från vilka projektiler avfyrades mot israeliskt territorium, Hizbollahoperatörer och vapenlager i Libanon, enligt IDF.

”IDF fortsätter att verka för att försämra och avveckla Hizbollahs terroristkapacitet och infrastruktur”, heter det i deras uttalande.