Foto: TT

Analys: Lena Scherman: Hämnd för militärens offensiv mot al-Qaida

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

En hämndattack för en militär offensiv med syfte att destabilisera och kanske utplåna talibanerna, i alla fall från Pakistans gräns till Afghanistan.

Det kan tyckas som om Pakistan och dess armé dröjde lite väl länge innan man över huvud taget erkände att man har ett enormt problem med talibaner i landet och kanske framförallt i Waziristan, området som gränsar till Afghanistan i väster.

Gränstrakterna har länge varit tillhåll för militanta talibaner, al-Qaida grupper och kriminella gäng. Det är ett område som få journalister vågar sig in i och som allmänt betraktas som instabilt och direkt farligt.

Kritiker har hävdat att Pakistan tidigare inte bara struntat i talibanerna utan kanske också uppmuntrat och skyddat dem. De är del i ett större maktspel där Pakistans ärkefiende Indien är en del och spelet och kampen om Afghanistan ingår. Pakistan sägs vilja använda talibanerna för att destabilisera Afghanistan för att lättare kunna kontrollera det landet. Framförallt vill man hindra Indien från att få allt för stor makt över Afghanistan och på så sätt skaffa sig ännu en gräns mot Pakistan.

Skolmassaker i Pakistan

Skulle säkra området

I juni i år sjösatte man operation Zarb-e-Azb och senare också operation Khyber-1, en serie attacker mot militanta talibaner för att säkra området och skydda den viktiga handelsvägen från delstats huvudstaden Peshawar till Afghanistans huvudstad Kabul.

Men operationerna har inte varit allt igenom lyckade. Det har varit närmast omöjligt att få ut någon information, eftersom media inte kan befinna sig i området kommer den mesta informationen från militären själva. En högt uppsatt al-Qaidamedlem, Adnan el Shukrijumah, sägs ha dödats i en av attackerna. Han beskrivs av FBI som al-Qaidas globala verksamhetschef, och sägs bland annat ligga bakom avancerade planer på bombattacker mot tåg i både London och New York.

Hundratals dödade

Men hundratals pakistanska militärer ska ha dödats i olika riktade bombattacker, och det finns också uppgifter om att talibanerna redan hade lämnat området när militären attackerade.

För Pakistan har det ändå varit ett sätt att visa omvärlden att man menar allvar med att förgöra al-Qaida, dess militära anläggningar och att destabilisera organisationen.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Skolmassaker i Pakistan

Mer i ämnet