Vem är Michael Wolff?
Michael Wolff är en kolumnist från New York som bevakat medievärlden i USA under årtionden. Han har skrivit för bland andra New York Magazine och Vanity fair.
64-åringen har skrivit flera böcker med en liknande stil som ”Fire and Fury: Inside the Trump White House”, där han ger läsaren en inblick bakom kulisserna, bland annat om mediemogulen Rupert Murdoch.
Även hans tidigare publikationer, både böcker och texter, har varit kontroversiella. New York Times skriver att intervjupersoner tidigare har klagat över felciteringar och att citat som sagts i förtroende använts i artiklar.
Den amerikanska författaren Michelle Cottle som intervjuat Wolff själv och människor i hans närhet beskriver hans sätt att skriva såhär:
”Till och med Wolff erkänner att konventionell rapportering inte är hans grej. Han suger snarare upp atmosfären och skvallret som snurrar runt honom på drinkmingel och särskilt under långa luncher.”
Hur har han fått tillgång till Vita Huset?
Wolffs närvaro i New Yorks mediavärld har gjort att han rört sig i närheten av miljardären och den tidigare tv-stjärnan Donald Trump under lång tid. Förra året, i juni 2016, fick han dessutom en intervju med den dåvarande presidentkandidaten. Det ska ha varit då som han kom steget närmare Vita Huset.
Wolff föreslog att han skulle komma till presidentbostaden och skriva en ”inside story” och vara som en fluga på väggen. Trump ska då ha svarat att många verkade vilja skriva en bok, men han sa alltså aldrig nej till förfrågan, enligt författaren.
Det otydliga svaret tillsammans med den generella ovissheten bland personalen kring vad presidenten hade bestämt blev, enligt Wolff, ett slags pass in till Vita Huset. Varje vecka checkade han in på ett hotell i centrala Washington och stämde träff med olika personer i Trump-administrationen som gav honom tillträde.
Han spatserade därefter över gatan till Vita Huset och satte sig i en soffa i västra flygeln i ett rum där nästan alla – inklusive nyckelpersonerna Steve Bannon, Kellyanne Conway, Sean Spicer och Jared Kusher – passerade förbi.
Under sammanlagt 18 månader ska Wolff, enligt honom själv, ha gjort över 200 intervjuer med personer nära presidenten.
Enligt Wolff ställdes aldrig några krav på att han skulle lämna några löften om sin rapportering.
Kan man tro på det som står i boken?
Michael Wolff har själv erkänt att han hade problem med källorna i de 200 intervjuerna som ligger till grund för boken, då personer (ofta enligt honom med väldigt begränsad journalistisk vana) hoppade mellan att berätta saker i förtroende till att säga något som kunde tas med i boken.
”Tunn men läsbar. Välskriven. Flera saker är sanna och flera saker är inte det. Tunn när det gäller faktakoll och redigering”, skriver New York Times Vita Huset-korrespondent Maggie Haberman efter att ha läst boken.
Trots att den ännu inte blivit tillgänglig för allmänheten har utdrag redan ifrågasatts. Här är några exempel på vad det handlar om:
- Wolff antyder i ett stycke att president Trump inte kände till vem förra talmannen i representanthuset, John Boehner, var när han rekommenderades som stabschef. Men enligt Washington Post har Trump både golfat med Boehner, och nämnt honom flera gånger på Twitter.
- I ett stycke skriver Wolff att Trumps vän, miljardären Thomas Barrack Jr, sagt att Trump ”inte bara är galen, han är dum också”. Barrack uppger i en intervju med New York Times att han aldrig sagt det.
- Den allra första stabschefen i Trump-administrationen, Katie Walsh, säger till en reporter att hon motsäger sig citat som tillskrivs henne i boken.
- Även Storbritanniens förre premiärminister Tony Blair säger enligt BBC att en uppgift om honom, att han skulle ha delat med sig av ett ”saftigt rykte” till Trumps svärson Jared Kushner, är ”ren lögn”.
Wolff skriver själv i boken att han ofta stötte på problemet att historier han fick höra gick i konflikt med varandra. Han skriver att han ibland låtit personernas historier stå för sig själva även om de är i konflikt med varandra, och ibland sanningen. Andra gånger har han valt en version av en historia efter att ha tagit del av flera vittnesmål och bedömt vilka han kan lita på.
Enligt Vita Husets pressekreterare Sarah Huckabee Sanders har Wolff endast pratat med Trump en gång per telefon sedan han tillträdde, samtalet ska ha varat mellan fem till sju minuter.
Michael Wolff skriver i ett mejl till New York Times att han är ”helt bekväm med mina många källor”.