Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vem är egentligen Joe Bidens utmanare? Reid Epstein svarar på tre frågor om Kennedy-politikern. Foto: TT

Robert F Kennedy Jr vill bli USA:s president – sprider flera konspirationsteorier

Uppdaterad
Publicerad

Ett välkänt efternamn, missnöje med Joe Biden och en rad konspirationsteorier. Robert F Kennedy Jr utmanar Biden när alternativen är få.

– Han har blivit ytterhögerns älskling trots att han kandiderar för Demokraterna, säger Reid Epstein, politikreporter på New York Times.

I en opinionsundersökning av CNN i maj stöttade 20 procent av demokratiska väljare advokaten Robert F Kennedy Jr, den näst högsta siffran efter Joe Bidens 60 procent. En undersökning i juni visade dock att fler är positivt inställda till Kennedy än både Biden och Trump.

Kennedy, kallad RFK Jr, meddelade sin kandidatur i april men blev känd i slutet av 00-talet som en torgförare av tron att vaccin orsakar autism hos barn, vilket motbevisats i flera vetenskapliga studier.

Idag förordar han bland annat en mer tillgänglig sjukvård, återkallandet av USA:s styrkor utomlands, en renare miljö samt ett stärkande av medelklassen.

Starkt familjenamn

RFK Jr är brorson till den tidigare presidenten John F Kennedy.

– Mycket av hans stöd har visat sig komma från demokrater som inte vet så mycket om honom och hans idéer men som har en förkärlek för Kennedyfamiljen. Samt de som absolut inte vill se Biden kandidera igen, säger Reid Epstein.

I juni presenterade RFK Jr sig för en miljonpublik i en mediaturné där han gästade flera kända podcasts. Ett avsnitt med psykologen Jordan Peterson togs bort från Youtube.

Företaget menar att videon innehöll felaktig information om vaccin. I den spekulerade RFK Jr även om att kemikalier i dricksvattnet kunde ligga bakom ”sexuell dysfori” hos barn.

Familjemedlemmar tar avstånd

I juli publicerade New York Post en video där RFK Jr hävdar att covid-19 i högre grad skonade kineser och ashkenaziska judar och att det skulle kunna vara en slump eller en slags avsiktlig design. Uttalandena ledde till en kritikstorm.

Efter detta tog flera i Kennedyfamiljen avstånd från RFK Jr, något tre familjemedlemmar gjorde redan 2019. Hans opinionssiffror har också dalat från nivåerna i maj och juni.

– Bidens kampanj och Demokraternas nationella kommitté har hållit Kennedy på armlängds avstånd. Men för många demokrater som tidigare ignorerat hans kampanj var detta nog droppen, säger Reid Epstein.

Robert F Kennedy Jr:s familjeband

• Son till  Robert F Kennedy som var USA:s justitieminister 1961-1964, även senator och mördades 1968 när han kandiderade till att bli Demokraternas presidentkandidat i valet samma år.

• Brorson till John F Kennedy, amerikansk president från 1961-1963 sköts ihjäl i Dallas år 1963.

• Brorson till den amerikanske senatorn Ted Kennedy.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.