Ut från massorna i en gammal soptipp hänger stora flikar av plast. Det är bara något tiotal meter ner till vattnet i Engelska kanalen. Gwenn Couprie känner och kollar om det är något som släppt sedan de var här senast.
– Om inte vi gör detta kommer tidvattnet och drar med sig plasten ut i havet, säger han.
Han leder ett miljöprojekt utanför Le Havre i Normandie, Frankrike. Nästan varje vecka tar deltagarna i projektet varsin sopsäck och vandrar två kilometer på klapperstenarna ut till den övergivna soptippen vid havet.
En fjärdedel enbart plast
I dag är de fyra stycken som jobbar, ibland är de upp till åtta. Förutom plasten som tippen släpper ifrån sig plockar de allt möjligt som vågorna spolat upp, berättar Gwenn Couprie och visar innehållet i sin vita sopsäck.
– Vi hittar mycket plastflaskor, sugrör, snören av plast, fiskegrejer. Saker som kommer från de marina näringarna, berättar han.
Jag tänker: vilken korkad plats att lägga en soptipp. Precis vid strandkanten. Men för mer än 50 år sedan, när den skapades, hoppades man att soporna skulle försvinna efter hand.
I dag vet vi att plast tar mycket lång tid att bryta ner. Varje år bär miljöarbetarna i projektet Aquaceax tillbaka 40 ton skräp från stränderna här, varav 10 ton är enbart plast. Och då väger ändå plast väldigt lite jämfört med järn och gummi som de också hittar mycket av.
– Det minskar inte från år till år. Det är ett arbete utan slut. Men jag tänker att vi gör det också för kommande generationer. Sen är det fantastisk att få gå här längs med havet och jobba.
”Plast en del av vår vardag”
Solen skiner och gör att de vajande plastflikarna från soptippen nästan glimrar. Innan de plockat färdigt för dagen pratar vi om EU:s planerade förbud mot engångsplastartiklar.
– Det är ett bra förslag. Om man till att börja med förbjuder tillverkning av de här föremålen, så kommer de aldrig att hamna på våra stränder, säger Gwenn Couprie.
Ovanför stranden, längs de branta klipporna, svävar två hängflygare förbi, med sina skärmar tillverkade i plast såklart. De behöver vara så lätta som möjligt.
– Plast har blivit en del av vår vardag och det finns många områden där plast är nödvändigt. Men däremot finns ingen anledning att tillåta engångsföremål av plast när det finns andra alternativ, säger han och tar sen sin fyllda sopsäck över axeln och vandrar tillbaka längs stenstranden.