Zhenya tvekade inte när Ryssland inledde sin fullskaliga invasion i Ukraina den 24 februari. Hans erfarenheter som kock på restauranger i både Los Angeles och Kiev var ett uppskattat tillskott i försvaret.
– Jag har inte haft en ledig dag på nio månader, men jag var förbered på det från början, säger han.
Sedan Kiev befriades i april har han lagat mat åt ukrainska specialförband på en provisorisk militärbas i Zaporizjzja. Tillsammans med sin fru driver han en volontärorganisation som köper in råvaror och utrustning för pengar som de samlar in.
– För att kunna laga något gott krävs kunskap. Och kunskapen kommer från volontärerna.
Maten närmare fronten ”smakar vatten”
Men för de reguljära trupperna i Ukrainas armé är situationen annorlunda. Soldaternas mat smakar mer eller mindre vatten, berättar Zhenya.
Ett problem är den långa matleveranskedjan inom armén. Ett annat är budgeten.
– Det är inte så att det inte finns pengar för mat. Men så här nio månader in i kriget har många kommit till punkten där de måste välja om de ska laga fordon som har gått sönder eller om de ska laga mat.
Zhenya arbetar nu för att soldaterna i skyttegravarna också ska serveras bra mat. Ju längre bort de är från sin bas, desto sämre mat får de i regel.
– Militären behöver bättre utrustning och utbilda fler kockar. Många fältkök är från sovjettiden och vi behöver byta ut dem mot modernare kök. Vi kommer fortsätta jobba tills hela armén har fått nya kök, säger Zhenya.