När vi träffar Bassam al Sheikh Hussein i hans hem i södra Beirut stoppar han om fadern som har Alzheimers och behöver vila. Några veckor har gått sedan han tog en dunk bensin i ena handen och ett gevär i den andra och steg in på banken i stadsdelen Hamra i Beirut.
Inne på bankkontoret tog han kassapersonal som gisslan och hotade att tända eld på sig själv. Men till skillnad från ett vanligt bankrån var han inte ute efter att stjäla någon annans pengar.
– Jag hade 210 000 dollar på mitt konto. Jag vägrade lämna banken om jag inte fick ut tillräckligt för att täcka min fars sjukhuskostnader, säger han.
I likhet med de flesta libaneser har Bassam al Sheikh Hussein inte kunnat ta ut sina besparingar från banken under de senaste två åren.
En brutal ekonomisk kris har raderat ut motsvarande miljarder dollar på spararnas konton. Bankerna har infört hårda restriktioner för kontantuttag. Samtidigt har valutan förlorat 90 procent av sitt värde. Fyra av fem libaneser räknas i dag som fattiga.
”Alla libaneser har blivit rånade”
Med den skenande inflationen har vardagen blivit dyrare. Utan tillgång till sina sparpengar har många inte längre råd att betala el- och vattenräkningar, skola eller sjukvård. Enligt en ny FN-rapport tvingas allt fler barn i landet sluta skolan eftersom det saknas pengar till skolböcker.
I den kontexten har Bassam al Sheikh Hussein blivit en ovanlig typ av folkhjälte, åtminstone för vissa. Efter ett utdraget gisslandrama lämnade banken över 30 000 dollar, och han släpptes ur häktet ett par dagar efter rånet utan att ha några brottsmisstankar riktade emot sig.
– Alla libaneser har blivit rånade, säger Suzanne Zaki Abou Mattar som vi träffar utanför banken.
Banken som rånades är i dag stängd liksom de flesta andra banker i Libanon. Under de senaste månaderna har ett tiotal liknande händelser ägt rum. Bland ”rånarna” finns såväl en pensionerad polisman som en parlamentsledamot.