Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Han var med och knäckte gängvåldet i ”Europas mordhuvudstad”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 2005 har antalet mord i Glasgow sjunkit med nästan 60 procent. För att vända utvecklingen sjösatte polisen Scottish Violence Reduction Unit, en enhet med fokus på att stoppa utbredningen av fattigdom och segregation snarare än polisiära insatser.  

– Nånting gör vi rätt – vi tar tag i roten till det onda, säger direktören Niven Rennie. 

I början av 2000-talet hade Skottland stora problem med knivvåld mellan kriminella gäng. WHO utnämnde staden Glasgow till “Europas mordhuvudstad” efter 83 mord år 2004. 

Polisen insåg att något behövde förändras, och bestämde sig för att prova en ny strategi. Man startade en speciell våldminskningsenhet, SVRU, vars filosofi grundar sig i att behandla det dödliga våldet som en folkhälsofråga och sjukdom. För att stoppa det måste man diagnostisera och gå till roten av problemet snarare än arrestera fler personer, skriver enheten på sin hemsida.  

– Grundproblemet är fattigdom, inte våld eller missbruk. Så man måste ta tag i fattigdomen och ge människor hopp och framtidstro, säger enhetens direktör Niven Rennie i SVT:s dokumentärserie Stockholms gängkrig – bakom rubrikerna.  

Polisen driver egna sociala projekt 

Polisen startade samarbeten med lärare, läkare och socialarbetare i staden. Man växlade fokus från att bestraffa och spärra in de som befann sig i gängen till att erbjuda utvägar ur våldsspiralen. Exempelvis driver polisen egna sociala projekt där före detta brottslingar får arbetsträna i gatukök som hjälp ut i arbetslivet.  

De senaste decennierna har det dödliga våldet minskat stadigt i Skottland, och Niven Rennie tror att deras våldminskningsenhet kan ha bidragit till det.  

Flera faktorer påverkar minskningen 

Forskare uppmanar dock till försiktighet i bedömning av effekterna av enhetens arbete, eftersom det är svårt att peka på exakt vilka faktorer som påverkar mordfrekvensen. Andra förklaringsmodeller kan exempelvis vara intensiva kampanjer för att stoppa knivvåldet i Skottlands skolor.  

Se sista avsnittet av Stockholms gängkrig – bakom rubrikerna på SVT Play, eller tisdag den 14 februari klockan 21:00 i SVT1. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.