21-årige Boyan Slat vill rädda haven undan farliga plastsopor. Foto: The Ocean Cleanup

Han vill rensa upp i havens sopberg

Uppdaterad
Publicerad

Ett flytande berg av plastsopor flyter omkring mitt i Stilla havet. 21-årige holländaren Boyan Slat vill använda gigantiska länsar för att städa upp i haven. I helgen kom han tillbaka från en forskningsexpedition som ska ligga till grund för städaktionen.

Det är de cirkulära havsströmmarna i Stilla havet som gör att mycket av den plast som slängs i vattnet följer med strömmarna och hamnar i ett område norr om Hawaii. Området anses av vissa forskare vara en och en halv gånger större än Sverige. Där samlas stora mängder plastsopor, som i många fall brutits ned av vattenrörelser och ljus till mindre bitar.

Hotar människor och djur

Soporna som kommer både från Asien och från Nord- och Sydamerika anses vara en stor miljöfara som hotar både människor och djur. Den 21-årige holländaren Boyan Slat har själv uppfunnit en teknik, som han menar kan rensa haven. Och det är bråttom, menar han.

– Varje vecka hamnar plast motsvarande två Empire state building i haven där den förstör ekosystemen, ekonomin och den hamnar också i livsmedelskedjan vilket betyder att den skadar oss, säger han.

Vill rensa haven

Boyan Slat har grundat organisationen Ocean Cleanup och pengar till forskningen och arbetet med den nya tekniken har man fått genom donationer och genom crowdsourcing. Organisationen hoppas på att det nya sopinsamlingssystemet i framtiden ska kunna bestå av tio mil långa länsar som ska förankras i havsbottnen. På så sätt ska man kunna samla in och plocka upp mängder av plastsopor.

Redan 2016 hoppas man kunna testa tekniken utanför Japans kust. Men kritiker menar att det underjordiska sopberget i Stilla havet är alldeles för stort för att kunna rensas upp och att det skulle kosta för mycket pengar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.