Liv Evans, från Australien, gillade att kolla på videor med hantverk och mat på sociala medier. Men efter att ha blivit mobbad i skolan och utvecklat en ätstörning skiftade innehållet hon tog del av i apparna. Liv hittade metoder som gjorde det enklare för henne att dölja sin ätstörning för familjen och läkarna, menar hennes pappa. Och i slutet fick hon även inspiration på sociala medier till hur hon kunde ta sitt liv.
– Vi vet alla hur algoritmerna fungerar. Så fort man börjar kolla på någonting får man plötsligt mer och mer av det, säger Livs pappa, Robb Evans, i Utrikesbyrån.
Han menar att en av de bidragande faktorerna till Livs död var sociala medier. Tillsammans med andra föräldrar började Robb Evans att engagera sig för att Australien skulle införa 16-årsgräns på sociala medier.
Australiens tuffa lagförslag
Torsdag 28 november väntas lagen, som ska förbjuda alla under 16 år att använda sociala medier, gå igenom. Plattformar som misslyckas med att följa kraven kan få böter, upp till motsvarande 350 miljoner kronor. Appar som berörs är Tiktok, Instagram, Snapchat, Reddit, Facebook och X.
Enligt lagförslaget ska det krävas åldersverifiering för att skapa ett konto på sociala medier, men exakt hur det ska gå till är inte klart än.
Inga undantag ska göras för barn som redan har konton i sociala medier, eller för de som har föräldrarnas medgivande.
Men kritiker menar att ett förbud är fel väg att gå och vill istället se reglering mot techbolagen för att skydda användarna. Dessutom kritiseras lagförslaget i Australien för att barn och unga inte har blivit tillfrågade under arbetets gång.
Öppnar för liknande lag i Sverige
Socialminister Jakob Forssmed (KD) utesluter inte en åldersgräns i Sverige.
– Men då krävs det också att det finns en fungerande åldersverifiering. Det går för långsamt. Det är ju barns barndom som försvinner rakt ner i scrollandet, säger Forssmed i Utrikesbyrån.
Hör Robb Evans, pappa till Liv, i klippet ovan om varför han tänker att sociala medier bidrog till hennes död.
Är åldersgräns på sociala medier en bra idé? Se Utrikesbyrån: Förbjud sociala medier på SVT Play.
Här kan du få stöd och hjälp
Minds självmordslinje 90 101
Bris 116 111
Jourhavande medmänniska 08 702 16 80
Jourhavande präst 112
Frisk och fris ätstörningslinje 020 20 80 18
Akut 112
Länk till längre lista till stöd och hjälp 1177
Unga på sociala medier
Sverige följer EU:s dataskyddsförordning, GDPR, som säger att företag inte får inhämta eller använda barns personliga information utan vårdnadshavarnas medgivande. Varje EU-land fick bestämma den exakta åldern och Sverige valde 13 år.
Källa: Mediemyndigheten
Forskning visar att digitala medier kan ha en negativ effekt på sömnen och bilden på kroppen.
Barn och unga uppger själva att digitala medier kan vara roligt, för att man lär sig nytt och kan hålla kontakten med vänner. Men vissa uppger även att de blir mobbade.
Källa: Kunskapssammanställning från Folkhälsomyndigheten och Mediemyndigheten