- EU är fast beslutna att i framtiden förhindra okontrollerade migrationsströmmar som den 2015. I Italien och Österrike är det nya mer invandringskritiska regeringar, och flera andra länder har också hårdnat i tonen. Ledarna enades om att stärka kontrollen av EU:s yttre gränser.
- En av slutsatserna i nattens dokument är att EU i samverkan med Libyen ska stoppa den människosmuggling som i dag sker via landet. Man betonar vikten av att slå sönder smugglarnas affärsmodeller. En markering görs också mot de hjälporganisationer som med egna båtar räddar migranter och som av Italien och Malta anklagas för att försvåra kampen mot smugglingen.
- EU-ledarna enades också om att ökat ekonomisk utbyte med afrikanska länder är nyckeln till att kontinentens ekonomi ska växa så att fler människor kan försörja sig i sina hemländer.
- Under mötet kom EU-topparna överens om att vidare utreda planerna på att upprätta center för flyktingmottagning i Nordafrika. Man kom även fram till att dessa asylcenter också ska kunna ligga på EU-mark.
- Trots att det inte finns någon tidsplan för när dessa ”plattformar för landstigning” kan finnas på plats, hoppas EU-ledarna att de ska minska människors vilja att ge sig av på farliga resor. De som räddas i Medelhavet skulle tas till centren för att man snabbt ska kunna bedöma om någon är ekonomisk migrant eller har asylskäl.
- Hela systemet bygger på frivillighet. Inget EU-land ska tvingas ta emot asylsökande eller hysa ett asylscenter. Detta har varit nödvändigt för att få med Ungern, Tjeckien, Slovakien och Polen på förslaget.
- Man slår också fast att mer måste göras för att stoppa människor från att ta sig till EU via den östliga rutten över Medelhavet. Avtalet med Turkiet om att sända tillbaka migranter dit ska förlängas och utökas. EU ska även samverka närmare med Serbien och andra länder på västra Balkan för att begränsa den illegala migrationen den vägen. Gränsskyddet ska stärkas.
Här är EU:s slutsatser om migrationen
”En gemensam formulering om migrationspolitiken”. Så benämner Tysklands förbundskansler Angela Merkel resultatet av EU-ledarnas nattmangling i Bryssel.
SVT gör här ett försök att sammanfatta innehållet i skrivelsen.
Så arbetar vi
SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.