Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka är de som försöker utmana Donald Trump? Här går Stefan Åsberg igenom fyra av toppkandidaterna. Foto: Sara COsar/SVT/Charles Krupa/TT

Här är kandidaterna som ska försöka besegra Donald Trump

Uppdaterad
Publicerad

Nu inleds den amerikanska valsäsongen. Det mesta tyder på att Donald Trump och Joe Biden får göra upp om presidentskapet – igen.

– Det här kommer att bli en otroligt spännande och smutsig kampanj, säger SVT:s utrikesreporter Stefan Åsberg.

På onsdagen håller Republikanerna sin första debatt inför primärvalen nästa år. Men Donald Trump har valt att inte delta. Hans stora övertag i opinionen sägs vara en av orsakerna.

I stället får utmanarna, främst Ron DeSantis, Chris Christie, Nikki Haley, Vivek Ramaswamy och Mike Pence, göra upp.

– Han (Trump) behöver inte det här tillfället, men de andra är i desperat behov av uppmärksamhet och att profilera sig, säger SVT:s utrikesreporter Stefan Åsberg, som tidigare var USA-korrespondent, i Morgonstudion.

Trots att Trump inte medverkar lär mycket kretsa kring honom.

– Han är centralpunkten inom amerikansk politik. Även när Demokraterna och Biden är ute och vevar är det Trump som styr agendan på många sätt, säger Stefan Åsberg.

”Jättejämnt”

Det ska mycket till för att någon av konkurrenterna ska ta in hans försprång. I nuläget tyder allt på att presidentvalet blir en repris av 2020: Donald Trump mot Joe Biden.

Trump har fortsatt starkt stöd i det republikanska partiet – trots att han står inför fyra åtal. Men det finns de som önskar en annan kandidat. Samtidigt tvivlar många i Demokraterna på Joe Biden, enligt Stefan Åsberg.

– När man ser på mätningarna om Biden mot Trump så är det jättejämnt, säger han.

– Det här kommer att bli en otroligt spännande och smutsig kampanj, och Donald Trump kommer att styra det mesta som han har gjort hittills också.

Hör Stefan Åsberg i videospelaren ovan om de republikanska kandidaterna som utmanar Donald Trump.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.