Kubas förste vicepresident Míguel Diaz-Canel väntas ta över presidentposten efter Raúl Castro. Foto: TT

Det här är Kubas nye president

Uppdaterad
Publicerad

57-årige Miguel Díaz-Canel tar nu över presidentposten på Kuba. När 86-årige Raúl Castro kliver av innebär det slutet på en era för diktaturen. Kubas president kommer för första gången på över 40 år att ha ett annat efternamn än Castro.

Kubas nuvarande vicepresident Miguel Díaz-Canel betraktas av många som Raúls Castros handplockade efterföljare.

– Han har varit en relativt offentlig figur i ett politiskt landskap som dominerats av bröderna Castro. Han har varit guvernör, utbildningsminister och vicepresident och har en bakgrund som elektroingenjör. Men han är framför allt en partiman. Han anses duglig, främst för att han för Castrolinjen, säger Fredrik Uggla, professor i Latinamerikakunskap vid Stockholms universitet.

Föryngring inte förändring

Díaz-Canel har verkat inom Kubas kommunistiska parti i nästan 30 år. Han har delvis beskrivits som en ödmjuk ledare som bland annat förespråkat större frihet åt utsatta grupper, exempelvis homosexuella.

Samtidigt har bilden av en starkt partitrogen man som försvarat Kubas enpartistyre framträtt allt tydligare under senare år.

– Han fick nyligen uppdraget att leda en kommission som ska bevara Fidel Castros tankar och verk. Det där är en typisk utnämning i den här typen av ideologiskt drivna stater i vilket man bevisar sin ideologiska renhet, säger Fredrik Uggla.

Förra sommaren läckte dessutom ett filmklipp i vilket Díaz-Canel gick till angrepp mot oberoende medier och beskrev USA:s förre president Barack Obamas försök att återetablera en relationen med Kuba som ”ett annorlunda sätt [för USA] att närma sig sitt slutgiltiga mål att krossa revolutionen.”

– Díaz-Canel representerar en föryngring men inte en förändring, säger Fredrik Uggla.

Inga opinionsmätningar

Att Miguel Díaz-Canel är en populär kandidat bland det kubanska ledarskiktet råder det få delade meningar om. Huruvida han är en populär kandidat bland folket är däremot svårare att avgöra.

– Det är svårt att veta. Det finns inga opinionsmätningar på Kuba. Han är inte folkligt vald på något sätt och det har inte funnits någon allmän debatt inför utnämningen, säger Fredrik Uggla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.