Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: AFP

Här är vinnarna av Right Livelihood-priset 2023

Publicerad

Årets Right Livelihood-pris går till människorättskämpar i Kenya, Kambodja och Ghana samt till den europeiska organisationen SOS Mediterranée.

– Pristagarna kämpar för människors rätt till hälsa, trygghet, demokrati och en giftfri miljö, säger Right Livelihoods vd Ole von Uexkull i ett pressmeddelande.

Det är på flera olika områden som pristagarna jobbar för förändring, bland annat för att få bort sociala tabun kring abort, mot Kambodjas auktoritära regim, mot en inhuman behandling av migranter och mot miljöfarliga industrier.

– De kräver inflytande i frågor där människor påverkas av ansvarslösa och korrupta politiska processer. Med sitt modiga arbete står de upp för miljön och varje mänskligt liv, säger Ole von Uexkull i pressmeddelandet.

Här är alla pristagare 2023:

Eunice Brookman-Amissah

Eunice Brookman-Amissah Foto: Right Livelihood

Eunice Brookman-Amissah från Ghana får priset för att genom att väcka debatt banat väg för liberaliserade abortlagar och förbättrad tillgång till säkra aborter i afrikanska länder.

Mother Nature Cambodia

Aktivisterna i Mother Nature Cambodia kämpar i ett land med mycket begränsat demokratiskt utrymme, konstateras i nomineringen. Foto: Right Livelihood

Prisas för organisationens modiga arbete för att i ett odemokratiskt land jobba för bevarande av Kambodjas natur.

SOS Mediterranée

SOS Mediterranée har enligt Right Livelihood genom sina sök- och räddningsinsatser räddat nästan 40 000 människor sedan 2016 då de inledde sina operationer på Medelhavet. Foto: Right Livelihood

Organisationen är en sammanslutning av fyra kontor i Frankrike, Italien, Tyskland och Schweiz och grundades 2015, som ett svar på de många dödsfallen i Medelhavet. Nu ser organisationen åter en dramatisk ökning av antalet döda migranter som försöker ta sig den farliga vägen över havet. Antalet dödsfall hittills i år är redan över 2 000 – bara för centrala Medelhavet.

– Vi befinner oss på nivåer 2023 som vi inte har sett sedan 2017. Dödstalen är dramatiska, överfarten är dramatisk, säger Caroline Abu Sa'da, chef för organisationens kontor i Schweiz i ett uttalande.

Phyllis Omido

Phyllis Omido, kenyansk miljöaktivist, beskrivs ha gjort avgörande insatser bland annat för att stärka miljörätten. Foto: Right Livelihood

Tilldelas priset för en banbrytande kamp för att förbättra människors mark- och miljörättigheter och för att ha fört miljörätten framåt. Hon har bland annat kämpat för invånarnas rättigheter i Owino Uhuru i Kenya, ett samhälle som utsatts för blyförgiftning sedan ett smältverk för batterier etablerades där 2007.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.