Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det första Mosse gjorde när han fick höra om den fullskaliga invasionen var att köpa en stor tuschpenna. Hör honom berätta om de dagliga demonstrationerna i klippet. Foto: Tilda Lindén

Mosse demonstrerar utanför ryska konsulatet på Åland – varje dag

Publicerad

På Åland demonstrerar ett 20-tal personer mot kriget i Ukraina varje dag. De möts klockan 17 utanför det ryska konsulatet – vars existens varit omdebatterad i Finland.

Mosse Wallén är en av initiativtagarna och har varit på plats nästan alla dagar.

– Vi vill visa att det här är fredens öar, säger han. 

Åland ligger strategiskt mellan Finland och Sverige och är en demilitariserad zon. Här får inga militärer eller militära anläggningar finnas.

Enligt ett avtal från 1940 har Ryssland rätt att övervaka demilitariseringen. Därför finns ett ryskt konsulat i Mariehamn. Enligt Sia Siliopoulou Åkermark, direktör för Ålands fredsinstitut och docent i folkrätt, fungerar avtalet som det ska.

– En utgångspunkt i folkrätten är att inte ens ett krig rubbar avtalsrelationer mellan länder. Ett ifrågasättande av alla de avtal som blev resultaten efter världskrigen skulle skapa kaos i de internationella relationerna, säger hon.

Krav på att konsulatet stängs 

Samtidigt har invasionen av Ukraina aktualiserat frågan om Ryssland bör ha ett konsulat på Åland. Den tidigare finska ambassadören i Moskva säger till Svenska Yle att det är dags att stänga konsulatet. Ett medborgarinitiativ har samlat närmare 34 000 underskrifter som kräver samma sak.

Men Sia Siliopoulou Åkermark ser inte att just det kan leda till en stängning.

– Ett medborgarinitiativ rör frågor som riksdagen kan lagstifta om. Jag kan inte se vad Finlands riksdag kan lagstifta om i det här fallet. Alltså kan ett medborgarinitiativ inte gälla uppsägning av internationella förpliktelser, säger hon. 

Ryssland har enligt Svenska Yle svarat att de vill behålla konsulatet, samt skickat en not till Finland om att det vandaliserats. Den åländska polisen har bekräftat att en ölflaska krossade ett av fönstren.

Frågan om demilitarisering

Men i ljuset av att Finland nu är med i Nato debatteras även frågan om Åland kan fortsätta vara demilitariserat. Inför det finska riksdagsvalet uppgav nästan hälften av kandidaterna att de ville slopa demilitariseringen, uppger Ålands Radio. 

För Mosse Wallén handlar demonstrationerna utanför konsulatet bara om en sak. Fred.  

– Jag hoppas bara att konsuln för vidare att vi demonstrerar för Ukraina.

Vad innebär det att Åland är demilitariserat?

Åland demilitariserades 1856 via freden i Paris på rysk begäran. När Nationernas förbund bestämde Ålands statstillhörighet år 1921 bekräftades även den demilitariserad status som Ryssland deklarerat, och Åland neutraliserades samtidigt.

Demilitariseringen innebär att

  • Åland inte får befästas
  • Inga militära styrkor får vara på Åland
  • Tillverkning, införsel och transit av vapen och krigsmateriel är förbjuden
  • Finland kan låta endast lätta krigsfartyg besöka öarna ibland
  • Endast Finlands stridsflyg får flyga över Åland, men inte landa annat än i nödfall

Neutraliseringen innebär att Åland i händelse av krig ska lämnas utanför stridigheterna.

I händelse av krig har Försvarsmakten i Finland i uppgift att försvara även Åland, trots demilitariseringen. Om det skulle behövas militär närvaro på Åland är det Finlands statsledning som beslutar om detta.

Källa: Ålands Landskapsregering

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.