Här fängslas kvinnor för mord efter missfall

Uppdaterad
Publicerad

El Salvador har en av världens tuffaste lagstiftningar mot abort – inte ens om kvinnans liv är i fara får ett foster aborteras. Konsekvenserna har blivit att kvinnor fängslas för mord även om de fått missfall.

19-åriga Glenda Xiomara Cruz sökte vård på sjukhus efter att ha fått kraftiga blödningar och magsmärtor. Läkarna informerade henne om att hon förlorat ett barn som hon inte ens visste att hon bar på. Fyra dagar senare blev hon officiellt anklagad för mord – i dag avtjänar hon ett tioårigt straff för brottet.

Sedan missfallet i oktober har hon genomgått flera omfattande operationer och hon har inte träffat sin fyra år gamla dotter sedan den dagen hon åkte in till sjukhuset, rapporterar BBC.

40 års fängelse

Glenda är inte unik i hemlandet El Salvador – där har 56 kvinnor dömts för påstådda aborter på 2000-talet. 26 av dem har dömts för mord, med ett straff på upp till 40 års fängelse.

– Glenda är ännu ett oskyldigt offer för vårt orättvisa och diskriminerande rättssystem som fängslar fattiga unga kvinnor för mord på de mest sköra bevis, säger hennes advokat Dennis Munoz Estanley till BBC.

Han har även arbetat med 29 av de andra dömda kvinnorna.

– Endast en av dem gjorde medvetet en abort, övriga 28 drabbades av graviditetskomplikationer och dömdes utan direkta bevis.

En av dem dömdes till 40 års fängelse, en annan anmäldes av sjukhuset dit hon sökt sig för vård efter svåra blödningar.

En kvinna sattes fast i handklovar i sjukhussängen efter att i sjunde månaden fått missfall på sitt eget badrumsgolv. Hennes straff – 30 års fängelse för barnamord.

Vågar inte söka vård

Konsekvensen av domarna är att gravida kvinnor drar sig för att söka vård vid misstänkta missfall.

– Jag skulle vara livrädd för att gå till ett offentligt sjukhus eftersom ingen tror på unga kvinnor, vi antas vara skyldiga och fängslas. Vi kan inte ens lita på sjukvårdspersonalen, säger 27-åriga Bessy Ramirez till BBC.

De hårda abortlagarna slår hårdast mot fattiga kvinnor. Inte ett enda åtal har rört kvinnor som vårdats i den dyra privatvården, där tusentals aborter tros ske årligen.

El Salvador är ett av de länder i världen som har ett totalförbud mot abort, även om kvinnans liv är i fara. Ett annat är grannlandet Nicaragua, där tvingades 22-åriga Olga Reyes behålla ett barn som utvecklades utanför hennes livmoder, så kallat utomkvedshavandeskap, något hon avled av.

Tillbakagång i aborträtt

I El Salvador var aborter vid livshotande tillstånd tillåtet fram till 1998, då det totala förbudet infördes. Den typen av tillbakagång är inte ovanlig, berättar Kristina Ljungros, förbundsordförande på RFSU.

– Vi ser en backlash just nu, en allmänt konservativ våg, framför allt i Europa, där flera länder diskuterar inskränkningar i aborträtten. Det här är en extremvariant av det, och de som får betala priset är kvinnor, säger hon till SVT.

Kraftfulla förbud leder inte till färre aborter, menar hon.

– Att inte tillåta abort gör inte att det blir färre aborter, utan att de blir osäkra och farliga, vilket framför allt drabbar fattiga kvinnor. 47.000 kvinnor dör varje år av illegala aborter, säger Kristina Ljungros.

Och i El Salvador ser man ytterligare en konsekvens – enligt BBC är den vanligaste dödsorsaken bland flickor mellan 10 och 19 år självmord, och hälften av offren är gravida när de tar livet av sig.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.