Hör forskarna berätta hur de gjort ”köttet” och vad de hoppas kunna använda tekniken till. Foto: Reuters

Här görs ”världens finaste kött” – med 3D-printer

Uppdaterad
Publicerad

Den som vill sätta tänderna i en Wagyu kan kanske snart kunna välja ett veganskt 3D-printat alternativ. I alla fall om det går som japanska forskare vid Univeristetet i Osaka planerar.

– Det finns en möjlighet att vi kan svara upp mot brist på protein i framtiden, säger Michiya Matsusaki, professor på Osaka university.

Wagyuköttet anses vara ett av världens finaste kött, där den dyraste och mest exklusiva varianten är Kobebiff. Köttet har en hög fetthalt som ska ligga runt 20-30 procent fett.

Veganskt ”kött” har ju producerats länge nu, men i den här versionen är det just att efterlikna fettstrukturen som sticker ut.

– Vi printade först muskler, sedan fett och sedan blodkärl i en fiberform, säger Michiya Matsusaki.

Men forskarna hoppas att innovationen även ska kunna gynna människor på annat sätt – se hur i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.