När paret Fink slängde ut oljepannan för 15 år sedan ville Christine ha bergvärme, medan Hans Jürgen trodde på gas. I dag är de, i likhet med hälften av alla tyska hushåll, beroende av naturgas. Samtidigt har priset på naturgas skjutit i höjden.
– Tidigare har vi betalat 2 500 euro om året. Nu ligger prognosen på 5 100 euro per år. Att detta har hänt på bara några månader är en kraftig chock, säger Hans Jürgen Fink.
Energiprofessor: Många har inte insett hur starkt beroende vi är
I Tyskland kommer mer än hälften av all gas från Ryssland. Och med oro för krig i Ukraina växer frågan vad som händer om med gasflödet skulle stoppas.
– Ljuset kommer inte att slockna utan frågan är snarare hur hårt det kommer slå mot näringslivet och familjernas ekonomier. Skulle det bli ett kort leveransstopp, säg två månader, kan man kompensera bristen relativt väl. Det är möjligt att importera mer flytande gas, vilket vi redan gör, säger Andreas Goldthau, energiprofessor Erfurts universitet.
– Men på längre sikt skulle det bli svårt att ersätta den ryska gasen. Det skulle verkligen slå hårt mot tyska ekonomin. Ryssland levererar den gas de förbundit sig att leverera. Tyvärr leverer de inte mer än så. Juridiskt sett har Ryssland hittills inte brutit mot några avtal. Därför har den tyska befolkningen säkert ännu inte insett hur starkt beroende man är av Ryssland, fortsätter han.