I en sådan här cell på Ilafängelset kommer Breivik att tillbringa många år. Foto: Scanpix/Ila fengsel og forvaringsanstalt

Här kommer Breivik att sitta i åratal

Uppdaterad
Publicerad

Varken åklagarna eller Anders Behring Breivik överklagar domen. Det betyder att han kommer han att börja avtjäna sitt fängelsestraff på Ila-fängelset utanför Oslo där han suttit stor del av sin häktestid.

Fängelset har förberett sig på att ta emot honom. Ombyggnader har gjorts och en ny avdelning för hög säkerhet beräknas stå klar nästa höst. Breivik har hittills suttit på en isolerad avdelning med tre celler som vardera är på åtta kvadratmeter. Två av dem har gjorts om till arbets- respektive motionsrum, rapporterar norska NTB.

Övervakningskameror kommer att följa Breivik dygnet runt, utom i cellen där han sover. Hittills har han haft tillgång till en dator och det ska kriminalvården ta ställning till om han ska fortsätta ha.

Rättegången mot Breivik

Helt avskärmad från andra fångar

Breivik har under häktestiden varit helt avskärmad från andra fångar och det är fortfarande oklart om och när han får träffa några medintagna.

-Särskilt hög säkerhet gäller till skillnad från andra fångar som avtjänar sina fängelsestraff. Breivik ska till exempel ha en egen avskärmad del av rastgården eftersom han inte får träffa andra fångar, sade fängelsedirektören Knut Bjarkeid, tidigare i veckan till NTB.

Hotbild mot Breivik

Ellen Bjelke, seniorrådgivare på Ila-fängelset säger till TT att det finns en hotbild mot Breivik.

-Han kommer att vara fortsatt isolerad ett tag eftersom vi måste vara helt säkra på att det är säkerhetsmässigt försvarbart innan vi flyttar ut honom och han får träffa de andra medfångarna. Vi samarbetar med kriminalvården om vilken cell han ska sitta i, det är inte klart än.

Hur länge säkerhetsnivån kommer vara förhöjd är oklart. En utvärdering ska göras var sjätte månad.

Kan bli isolerad flera år

-Det är omöjligt att säga hur länge han bllir isolerad eftersom det beslutas på regional nivå. Det finns ett helt spektra av scenarion som påverkar säkerhetsbedömningen, vi har räknat med 200 olika scenarion, till exempel att någon annan intagen ska ta livet av honom eller att någon kan frita honom.

Den höjda säkerheten har kostat fängelset mellan sex och sju miljoner norska kronor extra för bland annat fler vakter och utökad bevakning. Alla besök till Brevik har varit övervakade.

-Breivik får ta emot besök, men det sker under full kontroll och bakom glas så länge säkerheten är höjd, säger Bjelke.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rättegången mot Breivik

Mer i ämnet