Storbritannien lovar att skydda Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Storbritannien kommer att skydda Sverige, säger premiärminister Boris Johnson om stödet under en svensk Natoansökan. Det framkom på en pressträff på Harpsund efter att han och statsminister Magdalena Andersson (S) undertecknat en ”politisk solidaritetsförklaring” länderna emellan.

Boris Johnson välkomnar det bilaterala avtalet, som bland annat innebär att Storbritannien och Sverige kan dela underrättelseinformation och teknologi.

– Vi står inför en ny verklighet, säger han om det säkerhetspolitiska läget efter Rysslands invasion av Ukraina.

Premiärministern får en fråga om vilken form av stöd som Storbritannien kan bistå med vid eventuella hot och attacker mot Sverige.

– Det beror på vad Sverige begär. Om Sverige attackeras och begär stöd av oss kommer vi att ge det, svarar Johnson.

”Putin trodde han kunde splittra”

Rysslands president Vladimir Putin trodde han kunde splittra västvärlden, framhåller Andersson.

– Men han har uppnått motsatsen. Vi står här i dag mer enade än någonsin och med en ambition att stärka våra band ytterligare.

Dagens besked är ett steg mot ett starkare samarbete mellan länderna, menar hon

– Jag värdesätter vårt samarbete och våra nära relationer. Det finns en gemensam önskan om att fördjupa samarbetet, inte minst när det kommer till säkerhet och försvar. I dag tar vi ytterligare ett steg mot att stärka vårt bilaterala försvars- och säkerhetsamarbete, säger Andersson.

Det innebär solidaritetsförklaringen

Avtalet innebär en stegvis förändring i försvars- och säkerhetssamarbetet mellan Storbritannien och Sverige och Finland och inbegriper intensifierad underrättelsedelning, påskyndade gemensamma militärövningar samt utplaceringar. Syftet är att stärka säkerheten i norra Europa, skriver brittiska parlamentet på sin hemsida.

Boris Johnson undertecknade senare på onsdagen motsvarande överenskommelse även med Finland, i samband med hans besök i Helsingfors.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.