Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s techkorrespondent Alexander Norén om utmaningarna som väntar entreprenören. Foto: CHRISTIAN MARQUARDT/POOL/TT

”Har Musk tagit sig vatten över huvudet?”

Publicerad
Analys ·

Han är superentreprenör, superspexare och superrik. En vinnande kombination för att ta över ett getingbo som Twitter, eller ett recept på katastrof? Och hur pårökt måste man vara för att bjuda exakt 54 dollar och 20 cent per Twitter-aktie?

Alexander Norén

Ekonomikommentator

Elon Musk är inte bara världens rikaste man. Han är också världens mest upptagna. Han rattar inte bara världens högst värderade bilföretag, Tesla, som drivit på elektrifieringen av vägarna på jorden. Han håller också på att ta oss ut i rymden igen med SpaceX, kopplar ihop vår hjärna med datorn genom Neuralink och bygger tunnlar med The Boring Company.

Nu har han dessutom tagit sig an ett allt annat än tråkigt företag: Twitter. Sociala mediebolaget alla har en åsikt om, gärna på Twitter. Att han nu tar på sig ytterligare ett stort projekt oroar marknaden som skickade ned Tesla-aktien på beskedet.

Världens rikaste – på pappret

Men det är inte bara tid som är en knapp resurs för Musk. Trots att han är världens rikaste man, så är även pengar något han kan få problem med. Hans rikedom består till största delen av aktier i Tesla. Det är bolagets höga värdering som gjort honom till världens rikaste. På papperet.

För att köpa Twitter har han tvingats belåna sig till mer än hälften av köpesumman och sätta Tesla-aktier i pant. Kursen får inte gå ned för mycket, då kan det krävas ännu fler aktier i pant. För att betala de resterande 21 miljarderna dollar kontant behöver han sälja Tesla-aktier. Det kan pressa priset på aktien. Han måste gå varsamt fram här.

”Måste dra in kulorna”

Men säg att dealen går i lås, och han lyckas trolla fram ännu fler timmar på sitt dygn. Då återstår bara den lilla utmaningen att driva igenom det som verkar vara hans ideologiska syfte med hela affären: att göra Twitter till ett friare ställe där färre inlägg tas bort. Försvara yttrandefriheten. Men kommer det verkligen att gå hem hos annonsörerna? Vill inte de ha en städad miljö för sina betalda inlägg att synas i?

Å andra sidan verkar ju Musk tycka att Twitter ska tjäna pengar på något annat sätt. Eller, rent av, att det inte spelar så stor roll hur mycket pengar Twitter tjänar. Så kan man kosta på sig att tänka om man är rik och inte har aktieägare att hålla nöjda. Men Musk är i detta sammanhang inte så rik. Han måste få ett kassaflöde in för att betala räntorna på de stora lånen han köpt bolaget med. Så någonstans måste Twitter dra in kulorna i minst samma omfattning som idag, då annonsering står för 90 procent av intäkterna.

Beslut från toalettstolen

Det är ju inte för att tjäna mer pengar han köper Twitter. Han drivs av passion och ideologi. Han känner att han är den rätte att rädda bolaget från åsiktstyranni. Frihetskämpen som kommer till de bannades räddning. Men, som ensam ägare kommer framtida svåra beslut om vem som ska få vara kvar eller inte på plattformen till slut landa på hans bord.

Om Zuckerberg skickligt lyckats passa heta Facebook-potatisar vidare till ett slags oberoende råd som ska hantera de knivigaste frågorna, så kommer alla sådana potäter brännas i Musks knä framöver.

Och, precis som med Trump, så kommer stora beslut avgöras av en tweet på toaletten. Ja, det sägs att Musk får tid till sitt twittrande när han tvingas – precis som vanliga dödliga – sätta sig på toa.

”Larger than life”

Apropå rykten. En del har undrat hur han kom fram till att bjuda just 54,20 dollar för en Twitter-aktie. Det sägs att det är en blinkning från spelevinken som gillar att slänga sig med marijuanareferenser. Den 20 april är tydligen något slags högtidsdag för de som gillar att röka på.

Nä, det är inte din vanliga vd som köpt ett bolag. Det är en figur som struntar i uppförsbackar och går dit han bestämt sig för att gå. Han bryr sig inte om han riskerar ta sig vatten över huvudet. Realism är för fegisar! Oavsett hur det går, så har han skrivit in sig i historien som en av våra stora moguler som är ”larger than life”.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.