Här ökar HBTQ-toleransen – och här minskar den

Uppdaterad
Publicerad

Lagstiftningen kring HBTQ-personers rättigheter – såsom äktenskap och adoption – rör sig på många håll i världen i mer liberal riktning, och blir på andra håll allt mer restriktiv. När SVT Nyheter frågar HBTQ-organisationer framhåller de en liten europeisk önation som den mest progressiva.

ILGA – International Lesbian, Gay, Transgender and Intersex Association – är en internationell paraplyorganisation för HBTQ-organisationer, som bland annat inkluderar svenska RFSL. De publicerar årligen en rapport i vilken de kartlägger HBTQ-lagstiftningen runtom i världen.

SVT Nyheter bad ILGA och RFSL exemplifiera de stater i världen där lagstiftningen de senaste åren tydligast gått i liberal respektive restriktiv riktning. I det första fallet var organisationerna enhälliga – den lilla önationen Malta, inklämd mellan Siciliens och Nordafrikas kuster med under en halv miljon invånare, utmärker sig tydligast med sin HBTQ-vänliga lagstiftning.

LÄS MER: Nu är det lagligt för homosexuella att gifta sig på Malta

Överlägsna i Europarankning

”Flera föreskrifter som skyddar HBTQ-personers rättigheter har införts på Malta. Möjligheten för samkönade par att adoptera tillkom 2014, följt av ett konstitutionstillägg som gör sexuell läggning och könsidentitet till diskrimineringsgrunder”, skriver ILGA i en kommentar till SVT Nyheter.

ILGA lyfter särskilt fram en ny lag som klubbades för två år sedan.

”2015 godkändes den banbrytande GIGESC-lagen (Gender Identity, Gender Expression and Sex Characteristics Act) – ett historiskt genombrott för trans- och intersexpersoner som gav en snabb, transparent och tillgänglig procedur för könsbestämmelse som bygger på självidentifiering”, skriver organisationen.

I ILGA:s senaste årliga rankning av europeiska länder baserad på HBTQ-vänlig lagstiftning, redovisad i procenttal (0 procent = maximalt HBTQ-fientlig, 100 procent = maximalt HBTQ-vänlig), tar Malta en överlägsen förstaplats med 88,04 procent. Andraplatsen knips av Norge med 77,74 procent – detta mer än tioprocentiga glapp är dubbelt så stort som glappet mellan några andra länder i listan. Sverige hamnar på plats 12 med 60,10 procent.

LÄS MER: Sverige rasar på HBTQ-lista

Räder mot HIV-organisationer

På frågan om vilket land som tydligast gått i en restriktiv riktning lyfter ILGA fram Tanzania i Östafrika.

”Rapporter tyder på en ökad, statligt representerad fientlighet mot HBTQ-personer de senaste två åren, vilket inkluderar räder mot HIV-organisationer som anklagas för ’förespråkande’ aktiviteter, samt övergrepp specifikt riktade mot homosexuella manliga sexarbetare”, skriver ILGA till SVT Nyheter.

Organisationen påtalar att kritiken mot den statliga HBTQ-fientliga retoriken är omfattande.

”Landets hälsominister hotade tidigare år med att ’publicera en lista över gaypersoner i landet’, och över 20 människorättsorganisationer har nyligen uppmanat regeringen att ’upphöra med sin fientliga retorik mot civilrättsliga grupper och hot om att förhindra deras arbete’”.

LÄS MER: Hets mot homosexuella trappas upp i Tanzania

”Världens mest progressiva könstillhörighetslag”

Lars Jonsson, politisk handläggare på RFSL:s förbundskansli, instämmer i ILGA:s omdöme om Malta, och lyfter även fram Argentina som ett internationellt exempel på mer liberala HBTQ-lagar.

”Argentina brukar föras fram som ett föregångarland som under den förra presidenten både införde äktenskap och världens mest progressiva könstillhörighetslag där det bara krävs ifyllande av en blankett, utan prövning/utredning för att byta juridiskt kön. Flera länder har sedan tagit efter denna senare lag som är en förebild för vad RFSL förespråkar i Sverige också”, skriver han i sms till SVT Nyheter.

Jonsson understryker att det inte är det enda landet i regionen med frisinnade HBTQ-lagar.

”Argentina är dock långt ifrån ensamma i Latinamerika om samkönat äktenskap, men kanske ändå kan väljas ut som föregångsland utanför Europa” skriver han.

LÄS MER: Framsteg för HBTQ-rättigheter

”Västerländska dekadenta värderingar”

Lars Jonsson pekar även ut Irland i samma kategori, med motiveringen att landet gått från ett starkt och konservativt katolskt inflytande till att avskaffa förbud mot samkönat sex och välja en homosexuell premiärminister. På den motsatta sidan lyfter han fram Ryssland.

”Ryssland utmärker sig som det land där förtrycket och diskrimineringen ökat under senare år då Putin-regimen använt hets mot HBTQ-personer som ett sätt att vinna stöd i befolkningen genom att utmåla en tydlig fiende (västerländska dekadenta värderingar)”, skriver han till SVT Nyheter.

LÄS MER: Homosexuella bortförda i Tjetjenien

Fakta: ILGA:s Europarankning

ILGA Europe (International Lesbian, Gay, Transgender and Intersex Association) utför varje år en rankning av HBTQ-lagstiftningen i europeiska länder. 0 procent är lika med maximalt HBTQ-fientlig, 100 procent är lika med maximalt HBTQ-vänlig. Här är siffror från den senaste mätningen, som gäller år 2016.

Europas fem mest HBTQ-vänliga länder

  1. Malta: 88,04 procent
  2. Norge: 77,74 procent
  3. Storbritannien: 75,73 procent
  4. Belgien: 71,86 procent
  5. Frankrike: 70,92 procent

(12. Sverige: 60,10 procent)

Europas fem mest HBTQ-fientliga länder

  1. Azerbajdzjan: 4,70 procent
  2. Ryssland: 6,40 procent
  3. Armenien: 7,20 procent
  4. Turkiet: 8,60 procent
  5. Monaco: 9,76 procent

Källa: ILGA Europe

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.