Här tog det 541 dagar att bilda regering

Uppdaterad
Publicerad

Tycker du att det går trögt i regeringsbildningen? I Sverige brukar det ta några veckor innan en ny regering är på plats, men i flera länder i Europa har det de senaste åren tagit lång tid. Rekordet har Belgien med 541 dagar.

– Bilden av Belgien utomlands var riktigt dålig. Folk sa till mig; Vad är ni? En misslyckad stat?

Det säger Peter Van Aelst, professor i statsvetenskap vid universitetet i Antwerpen.

Men han menar att trots att det tog närmare ett och halvt år innan en ny regering fanns på plats i december 2011, fortsatte Belgien att fungera.

– Vi klarade oss ganska bra. Jag förespråkar inte att inte ha en regering, men det finns för- och nackdelar. Det går inte åt skogen för att det inte finns en regering några månader.

Hör Peter Van Aelst berätta i videon hur det gick i Belgien och varför det tar längre tid i flera länder att få en ny regering på plats efter ett val.

Fakta: Majoritets- och minoritetsregering

I Sverige har varit enklare att bilda regering – då systemet är uppbyggt så att man kan ha en minoritetsregering – trots att det saknas en majoritet i riksdagen. Vanligen söker då regeringen stöd bland andra partier som inte sitter med i regeringen.

Regeringsbildningen tar ofta längre tid i länder som måste ha en aktiv majoritet bakom sig. Då måste partier komma överens för att få en majoritet som tillsammans kan styra landet. Det är en regering som kan föra en egen politik utan att förhandla med partier utanför den.

Så lång tid har det tagit i några andra länder

  • Belgien: Rekordet i Belgien är från valet i juni 2010, då det fanns en ny koalitionsregering med sex partier på plats först i december 2011, efter 541 dagar. Efter valet 2014 tog regeringsbildningen 135 dagar.
  • Nederländerna: Efter valet i mars 2017 tog regeringsbildningen 225 dagar. Fyra partier bildade en koalitionsregering; liberala Folkpartiet för frihet och demokrati (VVD), det kristdemokratiska partiet Kristdemokratisk appell (CDA), det socialliberala partiet Demokraterna 66 (D66) och det värdekonservativa partiet ChristenUnie (CU).
  • Norge: Efter valet i september 2017 tog regeringsförhandlingarna i Norge 123 dagar. I januari 2018 tillträdde en trepartiregering bestående av Høyre, Fremskrittspartiet och liberala Venstre.
  • Tyskland: 171 dagar efter valet i september 2017 bildades i mars 2018 en koalitionsregering med Angela Merkels kristdemokratiska parti CDU, det andra kristdemokratiska partiet CSU och socialdemokraterna SPD.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.