En psykolog kramar en kvinna som gråter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Personen måste få igång hjärna som stängts ner av chocken. Ställ frågor, kräv att personen gör något, så att hen tvingas börja tänka igen.” – SVT:s team fick följa med när en grupp soldater tränas i första hjälpen i psykisk ohälsa. Foto: Lars Lyrefelt/SVT

Här tränas soldater i första hjälpen vid psykisk ohälsa

Uppdaterad
Publicerad

Vid fronten i Ukraina är psykisk ohälsa inte bara ett utbrett problem utan kan också vara direkt farligt i en stridssituation. SVT:s ukrainateam var med när en grupp soldater nära fronten i Zaporizjzja fick lära sig hantera om de själva eller deras kamrater får en panikattack vid fronten.

En av soldaterna som tränas är Viktor. Han har själv bevittnat när vänner fått panikattacker vid frontlinjen.

– Jag har fått lugna ner människor, hjälpa dem och ta dem bort från fronten. Jag har sett det mesta, säger Viktor.

Kriget i Ukraina

 I varje brigad i det ukrainska försvaret finns en mobil psykologgrupp som utbildar soldater i psykisk ohälsa. Men teamet har också en mottagning där den som behöver individuellt stöd erbjuds terapi eller bara kan få vila upp sig.

– Jag var i ett tillstånd då jag höll på att bryta ihop psykiskt. Jag hade samlat på mig alldeles för mycket skit. Först trodde jag att jag skulle klara det själv, men sen när jag förstod att jag nått en gräns bad jag om hjälp, säger Alonja som är patient.

Se när SVT:s team får följa med på träningen i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet