Demonstranter utanför Högsta domstolen i Washington. Foto: Jim Lo Scalzo/EPA/TT

HD: Abortpiller skyddas i USA – tills vidare

Uppdaterad
Publicerad

Högsta domstolen i USA skyddar rätten till abortpiller tills vidare och avvisar därmed ett beslut om restriktioner för läkemedlet från lägre instans. Tillgången till USA:s vanligaste abortmetod är därmed oförändrad fram till åtminstone nästa år.

Sedan två decennier tillbaka har abortpiller med substansen mifepriston använts vid ungefär hälften av alla aborter som görs i USA. Läkemedlet föreskrivs av läkare för att medicinskt avbryta en graviditet.

Det här handlade ärendet om

Den pågående rättsprocessen uppstod efter en händelse tidigare i april, då en konservativ domare i delstaten Texas fattade beslut om att häva läkemedelsmyndigheten FDA:s godkännande av mifepriston, som fattades år 2000.

Argumentet var att det godkänts för snabbt och att man inte tillräckligt övervägt vilka bieffekter det kunde ha. Kort därpå utfärdade en federal domare i Washington ett konkurrerande domslut, där fortsatt tillgång till läkemedlet i 17 amerikanska delstater beordrades.

HD tog beslut

Abortmotståndare vill att pillret ska förbjudas i hela landet och en stämningsansökan lämnades in i hopp om att riva upp det tidigare FDA-godkännandet. Samtidigt ifrågasatte FDA Texas-domarens beslut.

Vita huset och företaget som tillverkar läkemedlet överklagade till Högsta domstolen.

I väntan på överklagandena skyddas nu den breda tillgången till abortpiller av Högsta domstolen.

Två av domstolens nio domare var emot beslutet och tillgången till USA:s vanligaste abortmetod är därmed oförändrad fram till åtminstone nästa år.

Fakta: Mifepriston

Mifepriston är ett antihormon som hämmar effekten av progesteron, som är nödvändigt för att få en graviditet att fortskrida. Läkemedlet förskrivs av läkare för att medicinskt avbryta en graviditet.

I USA är mifepriston, också känt som RU 486, en av två tillåtna komponenter som används för att framkalla abort under en graviditets första tio veckor. Läkemedlet godkändes i USA år 2000.

Över hälften av alla aborter i USA utförs med mifepristone, enligt officiella siffror. Metoden är dokumenterat säker och har en effektivitet på 99,6 procent.

Läkemedelskombinationen mifepriston och misoprostol är godkänd i över 60 länder, däribland Sverige. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.